Vlag van Amsterdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlag van Amsterdam
Vexillologisch symbool voor een in gebruik zijnde vlag? Vlag van Amsterdam
Details
Gebruik Vexillologisch symbool voor een nationale vlag te land en ter zee? Stadsvlag
Verhouding 2:3
Aangenomen 5 februari 1975
Ontwerp Horizontale driekleur (rood-zwart-rood) met drie witte Andreaskruisen in de zwarte baan
Kleuren Rood
Zwart
Wit
Jurisdictie Amsterdam
Overige vlaggen
Het vaandel van Amsterdam
Portaal  Portaalicoon   Vlaggen en wapens

De vlag van Amsterdam bestaat uit drie horizontale banen in de kleurencombinatie rood-zwart-rood met in de zwarte baan drie witte Andreaskruisen. De vlag is in feite een banier van het wapen van Amsterdam. Amsterdam nam de vlag officieel aan op 5 februari 1975.[1] De vlag heeft een hoogte-breedteverhouding van 2:3.

Symboliek[bewerken | brontekst bewerken]

De betekenis van de kruizen is onbekend, maar historici gaan ervan uit dat het afgeleid is van het wapen van de familie Persijn (heer Jan Persijn is genoemd als stichter van "die plaatse" de huidige Dam).[2] Andere bezittingen van deze familie, Amstelveen en Ouder-Amstel (Duivendrecht en Ouderkerk aan de Amstel) voeren vergelijkbare wapens afgeleid van het familiewapen.

Ook wordt wel gemeld dat de kruisen staan voor de drie plagen die Amsterdam getroffen hebben, nl. het water, het vuur en de pest. De drie kruisen vindt men terug op allerlei gebouwen, in vele logo's en ook op de Amsterdammertjes. Een andere theorie is dat de drie kruisen staan voor drie doorwaadbare plaatsen in de Amstel.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Voordat de huidige vlag werd aangenomen, werd (zij het niet-officieel) een vlag gebruikt die het stadswapen in het midden van een rood-wit-zwarte horizontale driekleur toonde. Een dergelijk ontwerp was al in de 17e eeuw in gebruik, maar in de Amsterdamse geschiedenis werden ook andere ontwerpen in de kleuren rood, zwart en wit gebruikt. Soms werden de drie Andreaskruisen in de witte baan van het rood-wit-blauw geplaatst.[1] De Amsterdamse vlag komt veel voor in het straatbeeld van Amsterdam. De Amsterdamse voetbalclub AFC Ajax gebruikt de Amsterdamse vlag als aanvoerdersband.

Februaristakingvlag[bewerken | brontekst bewerken]

De Februaristakingvlag werd op 17 december 1947 door koningin Wilhelmina toegekend aan de stad. Het was een blijk van waardering voor het massale verzet van de Amsterdammers tegen de Jodenvervolging, zoals dat tot uiting was gekomen bij de Februaristaking in 1941.[3][4] De vlag is een belangrijk symbool bij de jaarlijkse herdenking van de staking. De vlag werd ontworpen door Pam Rueter en gemaakt door leerlingen van de Industrieschool voor Vrouwelijke Jeugd. Vanwege slijtage werd er later een kopie van gemaakt. De originele vlag kwam in de jaren 70 terecht in een depot van het Amsterdams Historisch Museum waar ze in 2008 werd teruggevonden. Dit dundoek is vervolgens geconserveerd ter verdere bewaring.[5][6][7]

De vlag bestaat uit een variant van het stadswapen op een witte achtergrond en verwijst naar de moed van de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog. De verzetsvlag wordt bij herdenkingen gehesen.[1]

Historische vlaggen[bewerken | brontekst bewerken]

Stadsdelen[bewerken | brontekst bewerken]

Voormalige stadsdelen[bewerken | brontekst bewerken]