Vlag van Cyprus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vexillologisch symbool voor een nationale vlag te land en ter zee? Vlag van Cyprus (ratio 2:3)
De vlag voor een herenigd Cyprus zoals die in het vredesplan van Annan is voorgesteld.
Vlag van de Koninkrijk Cyprus (15e eeuw)
De vlag van de Kroonkolonie Cyprus tussen 1922 en 1960.
Vlag van Cyprus, 1960
Vlag van Cyprus, 1960-2006

De vlag van Cyprus (Grieks: Σημαία της Κύπρου; Turks: Kıbrıs bayrağı) werd op 16 augustus 1960 in gebruik genomen. Op een witte ondergrond zijn in kopergeel de contouren van het gehele eiland Cyprus aangegeven. Het kopergeel symboliseert de vele kopererts die in de Cypriotische bodem zit. Onder de afbeelding van het eiland staan twee olijftakken, als teken van vrede. De vlag werd door de Cypriotische president Makarios III geïntroduceerd met de bedoeling het Turkse en Griekse gedeelte dichter bij elkaar te brengen. Om die reden werden de kleuren van de Griekse (blauw) en Turkse (rood) vlag vermeden, om de vlag een zo neutraal mogelijke uitstraling te geven.

Het Turkse gedeelte van het eiland, de Turkse Republiek van Noord-Cyprus, heeft een eigen vlag.

Ontwerp[bewerken | brontekst bewerken]

De kaart van het eiland beslaat 44% van de vlag. In het oorspronkelijke ontwerp uit augustus 1960 was werd voor het koper Pantone 144-C gebruikt en voor het groen van olijftakken Pantone 336-C. De achtergrond van de vlag is wit. De verhouding tussen de hoogte en de lengte van de vlag was 3:5.

De vlaggen die men in Grieks-Cyprus aantreft, verschilden vaak van deze voorschriften. De Grieks-Cypriotische regering is in oktober 2005 begonnen met maatregelen te nemen die ervoor moeten zorgen dat alleen vlaggen die aan de juiste specificaties voldoen geproduceerd worden.

In 2006 werden nieuwe richtlijnen opgesteld en werden de kleuren en het ontwerp (met name de olijftaken) lichtjes aangepast. Voor koper zou voortaan Pantone 1385 gebruikt worden en Pantone 574 voor het groen van de olijftakken. Ook de ratio van de vlag werd gewijzigd en op 2:3 vastgelegd, wat een meer gebruikelijk formaat is.

Betekenis[bewerken | brontekst bewerken]

De kleur wit staat voor vrede, net zoals de olijftakjes die het vreedzaam samenleven van de Griekse en Turkse Cyprioten symboliseren. De koperkleurige afbeelding van Cyprus doet denken aan de Latijnse betekenis van de naam: 'Kopereiland'.

Voorgestelde vlag[bewerken | brontekst bewerken]

In het mislukte vredesplan van Annan, dat in 2004 het Griekse en het Turkse deel van het eiland moest herenigen in een confederale republiek, werd een nieuwe nationale vlag voorgesteld. In tegenstelling tot de huidige vlag bevat deze wel de kleuren van Turkije (rood) en Griekenland (blauw). Daarnaast vertegenwoordigt de koperen kleur de Cypriotische eenheid.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]