Vlag van Delfzijl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van de gemeente Delfzijl
(sinds 1990)
Vlag van Delfzijl
(1961-1990)

De vlag van Delfzijl is bij raadsbesluit op 29 november 1990 ingesteld als gemeentelijke vlag van de gemeente Delfzijl. Deze vlag verving een eerdere vlag uit 1961. De beschrijving van de vlag is als volgt:

"Een rechthoekige vlag met hoogte 2/3 van de lengte, verdeeld in drie horizontale banen geel rood blauw. Langs de broeking een rechthoekige diehoek in zwart met een geel klaverblad."

Verklaring[bewerken]

De kleuren zijn op eenzelfde manier ingedeeld als de oude Eemsvlag, deze kleuren kwamen ook voor op de vlaggen van de voormalige gemeentes Delfzijl en Termunten. De Eemsvlag werd gevoerd op schepen die een haven aan de Eems hadden, te weten Emden en Papenburg. In de 18e eeuw zouden de vlaggen van deze schepen de initialen van de steden op de middelste baan gaan voeren. Er is geen bron bekend van schepen uit Delfzijl die een gelijke vlag hadden. Delfzijl nam de Eemsvlag aan op 17 oktober 1961, de gemeente Termunten deed dit op 9 april 1962, met een trapezium aan de broeking.

Het klaverblad is afkomstig van de oude vlag van Bierum, die werd op 11 juni 1979 aangenomen. Deze vlag had een gele broeking met 6 klaverbladen geplaatst 2,2,2 met daarnaast 5 horizontale banen van gelijke hoogte in de kleuren blauw, wit, blauw, wit, blauw.

De kleuren van de Eemsvlag zijn afkomstig van het Wapen van Emden, door keizer Maximiliaan I op 10 augustus 1495 aan de stad toegekend. Daarnaast komen de kleuren van het wapen van de familie Cirksena ook terug in de vlag. Het wapen van Cirksena bevat een harpij, in het wapen is zij goudkleurig, dit is het geel in de vlag van Delfzijl. Het wapen vertoont een rode muur, dit is het rood in de vlag, evenals het blauwe water het blauw in de vlag vormt.

Om de vlag niet op die van Emden en Papenburg te laten lijken werd de zwarte driehoek in de broeking toegevoegd. Het klaverblad staat symbool voor de gemeente het is het symbool van de onafhankelijke agrariër. Alle kleuren zijn of afkomstig van het wapen van Delfzijl of zijn ermee verbonden.

Eerdere vlaggen[bewerken]

Op 27 oktober 1961 was een eerdere vlag aangenomen. Deze is als volgt omschreven:

"Drie evenhoge banen van geel, rood en blauw, met op het midden van de rode baan het gemeentelijke wapenschild, zonder kroon en schildhouders."

Voor de aanname van de vlag in 1961 was een vlag in gebruik met drie banen van gelijke hoogte in rood, wit en rood. Er is geen historische basis voor deze officieuze vlag bekend.

Verder vermeldt Sierksma een vlag die op oude vlaggenkaarten voorkomt als stadsvlag voor Delfzijl. Deze is blauw, met in het kanton drie even hoge banen van rood, wit en geel.

Afbeeldingen[bewerken]