Vlag van Diemen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van de gemeente Diemen

De vlag van Diemen is naast het wapen van Diemen een van de officiële symbolen van de Nederlandse gemeente Diemen. De vlag is sinds 6 februari 2009 gelijk aan het wapen, en kan als volgt worden beschreven:

"De vlag bestaat uit drie banen van gelijke hoogte in de kleuren blauw, wit en blauw. In de witte baan staan drie achter elkaar geplaatste zwemmende zwarte eenden."

In tegenstelling tot de eenden op het wapen zijn deze eenden geheel zwart van kleur.

De vlag werd ontworpen omdat meerdere gemeenten in de omgeving (Muiden en Weesp) een vlag voerden die veel leek op die van Diemen, en de gemeente zich wilde onderscheiden.

Voormalige vlag van Diemen[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf ca. 1930 tot de invoering van de nieuwe vlag bestond de vlag van Diemen uit drie gelijke horizontale banen in de kleuren blauw-wit-blauw (dus zonder de eendjes). Deze vlag is voor zo ver bekend nooit formeel vastgesteld. De vlag kwam overeen met de vlag van Almelo

Voormalige vlag van de gemeente Diemen
Vexillologisch symbool? (van ca. 1930 tot 6-2-2009)

Verwant wapen[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

B&W hadden aanvankelijk voorgesteld om in de onderste baan nog de naam van de gemeente in wit te plaatsen, maar dit is door de raad afgewezen. Men vond de vlag zo kenmerkend dat deze geen tekst nodig heeft. Vlaggen met tekst zijn zeer ongebruikelijk, vooral om praktische redenen: tekst is op een wapperende vlag op tientallen meters afstand vrijwel altijd onleesbaar.