Vlag van Ethiopië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Vlag van Ethiopie)
Vexillologisch symbool voor een nationale vlag te land en ter zee?Vexillologisch symbool voor een in gebruik zijnde vlag? Vlag van Ethiopië (ratio 1:2)

De huidige vlag van Ethiopië (Ge'ez: የኢትዮጵያ ሰንደቅ ዓላማ) werd aangenomen op 6 februari 1996 (huidig, gewijzigd 16 mei 2009) en verving toen de oude vlag met dezelfde kleuren, maar dan zonder de blauwe schijf en het embleem. Veel inwoners erkennen het symbool niet.

Historische vlaggen[bewerken | brontekst bewerken]

De civiele vlag van Ethiopië totdat hij in 2009 door de regerende coalitie EPRDF verboden werd. Ook gebruikt door de diaspora bij gemeenschapsevenementen, door sommige oppositiegroepen van de regering, tijdens Ethiopisch-orthodoxe christelijke feestdagen,en door overgangsregeringen. Het was ook de vlag van het Keizerrijk Ethiopië

De vlag heeft meer dan duizend jaar geschiedenis achter zich. Zij staat aan de basis van de Pan-Afrikaanse kleuren.

Voor de val van de monarchie in 1974 werd dezelfde vlag gevoerd, met daarop de Leeuw van Juda, daarmee verwijzende naar de vermeende afstamming van de dynastie, namelijk van Koning Salomo. Deze vlag blijft buitengewoon populair bij de Rastafaribeweging en mensen die loyaal zijn aan de oude keizerlijke dynastie.

Na de val van Haile Selassie werden het kruis en de tiara van de vlag verwijderd; de leeuw droeg in plaats van het kruis een speer.

Ten tijde van de heerschappij van de Dergue (Provisorische Militaire Bestuurlijke Raad), en nadien gedurende de Democratische Volksrepubliek Ethiopië, moest de leeuw plaatsmaken voor de emblemen van de respectievelijke regimes.

Toen de teloorgang van het communisme ook in Ethiopië tot een wisseling van de macht leidde, werd het embleem verwijderd en werd de vlag "kaal".

In 1996 werd opnieuw een embleem aan de vlag toegevoegd, zij het dat, zoals vermeld, dit door velen niet wordt erkend. Hoewel de overheid sinds 1974 een aantal verschillende emblemen gebruikte, werden vlaggen met emblemen buiten de overheid zelden in het openbaar gebruikt. Het basis kleurschema is constant gebleven.

De ster is geel op een blauwe schijf die de groene en rode strepen overlapt. De ster getuigt van de mooie toekomst van Ethiopië, terwijl de gele stralen die de ster uitstraalt op gelijke afstand van elkaar staan en staan voor de gelijkheid van alle Ethiopiërs, ongeacht ras, geloof of geslacht. De afgelopen jaren heeft de regering van Ethiopië zich bewust ingespannen om de vlag met het embleem, die veel minder werd gezien dan de gewone driekleur, vaker te gebruiken. Aangezien de gewone driekleur veel vaker werd gebruikt en gezien dan de vlag van de Derg of de vlag van de Leeuw van Juda, werd dit als ongebruikelijk beschouwd.

In 2009 nam het parlement van Ethiopië Proclamatie 654/2009 (de federale vlagproclamatie) aan, die onder andere verbood "de vlag te gebruiken zonder het embleem", evenals "de vlag te beschadigen door er tekens, symbolen, emblemen of afbeeldingen op aan te brengen", of "de vlag te maken of te gebruiken zonder de juiste volgorde van de kleuren en afmetingen of het embleem." Terwijl de meeste overtredingen werden bestraft met een boete van "3000 birr of strenge gevangenisstraf tot een jaar", kreeg de eerste overtreding, het verplichten van het gebruik van het embleem, een verhoogde straf van "5000 birr of strenge gevangenisstraf tot een jaar en zes maanden." Dit verving de Vlagproclamatie van 1996, die geen melding maakte van overtredingen of straffen.

Vexillologisch symbool voor een buiten gebruik gestelde vlag? Vlag van Ethiopië,
1897-1974
Vexillologisch symbool voor een buiten gebruik gestelde vlag? Vlag van Ethiopië,
1974-1975
Vexillologisch symbool voor een buiten gebruik gestelde vlag? Vlag van Ethiopië,
1975-1987
Vexillologisch symbool voor een buiten gebruik gestelde vlag? Staatsvlag van Ethiopië, 1975-1987 (met embleem Dergue)
Vexillologisch symbool voor een buiten gebruik gestelde vlag? Vlag van de Democratische Volksrepubliek Ethiopië,
1987-1991
Vexillologisch symbool voor een buiten gebruik gestelde vlag?Vexillologisch symbool voor een vlag zoals die in de praktijk wordt uitgevoerd? Vlag van de overgangsregering van Ethiopië,
1991-1996, ook nu nog veel gebruikt
Vexillologisch symbool voor een buiten gebruik gestelde vlag? Staatsvlag van de overgangsregering van Ethiopië, 1991-1996
Vexillologisch symbool voor een buiten gebruik gestelde vlag? Vlag van Ethiopië,
31 oktober 1996 - 16 mei 2009

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]