Vlag van Grenada

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vexillologisch symbool voor een nationale vlag te land? Vlag van Grenada (ratio 3:5)

De vlag van Grenada werd op 7 februari 1974 aangenomen. De zeven sterren staan voor de zeven gemeenten van het land: St. George's (de ster in het midden), St. John, St. Mark, St. Patrick, St. Andrew, St. David en de Grenadines.

Het symbool links stelt een muskaatnoot voor en verwijst naar de historie van het land als leverancier voor specerijen.

Andere vlaggen van Grenada[bewerken | brontekst bewerken]

Grenada heeft twee andere vlaggen: een civiele en dienstvlag ter zee, die gelijk zijn aan elkaar en een zelfde ontwerp hebben als de landsvlag, maar met ratio van 1:2, en een oorlogsvlag ter zee, gebaseerd op het Britse witte vaandel met in het kanton de landsvlag, eveneens met een ratio van 1:2.

Historische vlaggen[bewerken | brontekst bewerken]

Van 1630 tot 1763 was Grenada Frans bezit, daarna was het een Britse kolonie. Van 1886 tot 1960 maakte het deel uit van de Britse Bovenwindse Eilanden; zie het artikel Vlag van de Britse Bovenwindse Eilanden voor de vlaggen die Grenada in deze periode voerde. Tussen 1958 en 1962 maakte het deel uit van de West-Indische Federatie; zie het artikel Vlag van de West-Indische Federatie voor de vlag die het land in deze periode voerde. In 1967 kreeg het land zijn eerste eigen vlag, bestaande uit drie gelijke horizontale banen van blauw, geel en groen, met in het midden een embleem dat een muskaatnoot toont. Deze hield stand tot de revolutie van 1974.

Volgens Flags of the World had Grenada gedurende de periode 1875-1974 een op het Britse blauwe vaandel gebaseerde vlag. Hiervan zijn twee versies bekend: De eerste (1875-1903) met een afbeelding van een suikerplantage en de tweede met een zeilend galjoen, schuin van achter bezien, met daaronder het motto clarior e tenebris (licht uit de duisternis) (1903-1974).[1]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Flags of Grenada van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.