Vlag van Kapelle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van de gemeente Kapelle
(sinds 1970)
Vlag van de gemeente Kapelle
(1950 - 1970)

De vlag van Kapelle werd op 24 maart 1970 vastgesteld als de gemeentelijke vlag van de toenmalige Zeeuwse gemeente Kapelle . De vlag kan als volgt worden beschreven:

"Gekwartileerd van geel en wit rond de scheiding van broeking en vlucht; over het geheel een Scandinavisch kruis waarvan de armen een breedte hebben van 1/4 van de vlaghoogte; de verticale armen zijn blauw, de horizontale armen rood van kleur; de kleuren samenkomend op het kruispunt."

De kleuren zijn ontleend aan het gemeentewapen, met als voornaamste kleuren die van het heerlijkheidswapen van Kapelle en die van het wapen van Wemeldinge. Met de kleuren hiervan is een kruis gemaakt, als symbool voor de kapel uit het wapen. De vier rechthoeken rond het kruis stellen de overige vier vroegere gemeenten voor: Biezelinge, Eversdijk, Schore en Wemeldinge. De Hoge Raad van Adel (HRvA) ging bij het ontwerp uit van de gemeenten die op het moment van samenvoeging reeds een vlag hadden. Omdat zowel het wapen als de vlag bij de HRvA bekend waren kon het gebeuren dat Kapelle een nieuwe vlag had voordat het een nieuw wapen had.

Eerdere vlag[bewerken]

Op 6 november 1950 is een eerdere gemeentevlag bij raadsbesluit vastgesteld. Dit was een vlag met vier even hoge horizontale banen in wit, rood, geel en zwart. Deze kleuren waren ontleend aan het gemeentewapen van 1950. De vlag was ontworpen door de Hoge Raad van Adel.

Verwante wapens[bewerken]