Vlag van Krommenie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vexillologisch symbool voor een uit beschrijvingen of afbeeldingen gereconstrueerde vlag?Vlag van de gemeente Krommenie
(17e eeuw - 1974, sinds 2001 dorpsvlag)
Vexillologisch symbool voor een vlag zoals die in de praktijk wordt uitgevoerd?Vlag van de gemeente Krommenie
(1938-?)

De vlag van Krommenie is een reconstructie van een oude vlag, die officieus werd gebruikt als gemeentelijke vlag van de Noord-Hollandse gemeente Krommenie. De vlag kan als volgt worden beschreven:

Twee evenhoge banen van rood en wit, waarin op de rode baan twee zwarte leeuwen en op de witte baan twee rode leeuwen achter elkaar.

De vlag is afgeleid van het gemeentewapen en is een reconstructie uit een document van 1607, waarin de schepenen en regeerders van Krommenie en Westzaan de Staten van Holland en Friesland verzoeken eigen wapens te mogen voeren bij de vlaggen die de ingezetenen reeds voerden. Een tekening was bijgevoegd.

Het gemeentelijk dundoek bleef tot 1 januari 1974 als zodanig in gebruik, op die dag is de gemeente opgegaan in de nieuw opgerichte gemeente Zaanstad. In 2001 is de vlag tijdens het 750-jarig bestaan van Krommenie heringevoerd als dorpsvlag.

Eerdere vlag[bewerken | brontekst bewerken]

In 1938 werd te Amsterdam een defilé gehouden ter ere van het veertigjarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina. Krommenie heeft de daarbij uitgereikte defileervlag nog een tijdlang als gemeentevlag gebruikt.

Verwante afbeelding[bewerken | brontekst bewerken]