Vlag van Liechtenstein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vexillologisch symbool? Vlag van Liechtenstein (ratio 3:5)

De vlag van Liechtenstein bestaat uit twee gelijke horizontale banden met blauw (boven) en rood met een gouden kroon aan de linkerkant in het blauwe gedeelte.

Geschiedenis[bewerken]

De kleuren van de vlag werden in 1848 geïntroduceerd in het leger en stammen waarschijnlijk af van de kleuren van de dienstkleding van de vorstelijke huishouding uit die tijd,[1] waarna in 1852 de exacte proporties werden vastgelegd in een militair reglement, om ten slotte in 1889 als nationale vlag te worden aangenomen.[2] In 1921 werden de verticale banden veranderd in horizontale en vastgelegd in de grondwet van 5 oktober van dat jaar.[2] De kroon werd aan de vlag toegevoegd in 1937, nadat het team van Liechtenstein tijdens de Olympische Spelen van 1936 ontdekt had dat de vlag identiek was aan de Vlag van Haïti.[3] In 1982 werd de kroon licht aangepast.[4]

Op de staatsvlag ontbreekt de kroon in de linkerbovenhoek, in plaats daarvan staat in het midden van de vlag het gekroonde wapen van het land.

Andere vlaggen[bewerken]

De vlag van het Huis Liechtenstein bestaat uit twee twee gelijke horizontale banden: goud (boven) en rood (onder).[4]

Vlagdagen[bewerken]

Op de volgende dagen wordt in Liechtenstein gevlagd:[5]

Zie ook[bewerken]

Noten[bewerken]

  1. Wappen, Staatswappen, Flagge, Fahne, Liechtenstein.li
  2. a b A. Znamierowski, The world encyclopedia of flags: the definitive guide to international flags, banners, standards and ensigns, Londen, 20022, p. 139.
  3. S. Mumford - N. Gupta - e.a. (edd.), Complete Flags of the World, Londen - New York - Melbourne - München - Delhi, 20146, p. 207.
  4. a b Gesetz vom 30. Juni 1982 über Wappen, Farben, Siegel und Embleme des Fürstentums Liechtenstein (Wappengesetz), in Liechtensteinisches Landesgesetzblatt 58 (1982). pdf-document
  5. Verordnung vom 8. Mai 1984 über die Beflaggung, in Liechtensteinisches Landesgesetzblatt 26 (1984). pdf-document

Referenties[bewerken]