Vlag van Maastricht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van de gemeente Maastricht
Vexillologisch symbool? Vlag van de gemeente Maastricht (1938-1994)

De vlag van Maastricht toont hetzelfde beeld als het wapen van deze Nederlandse gemeente: een rood veld met daarin een witte ster.

Geschiedenis[bewerken]

De oudst bewaarde afbeelding van een dergelijke vlag dateert van 1545 en was geplaatst in het Wappenbuch von Meister IK, uitgebracht in Frankfurt am Main.

Na de Oktoberrevolutie in 1917 vond men echter de vlag te veel lijken op die van de Sovjet-Unie. Daarom werd op 2 september 1938 een nieuwe vlag voor Maastricht aangenomen: een vlag met twee horizontale banen van gelijke hoogte, de bovenste in zilver (wit), de onderste in rood. Deze vlag was echter onbedoeld gelijk aan de vlag van Polen. Na de val van het communisme heeft men besloten de oude vlag weer in ere te herstellen en sinds 1 januari 1994 is de vlag als volgt:[1]

"Rood met een witte vijfpuntige ster, waarvan de hoogte 3/5 van de hoogte van de vlag bedraagt. De hoogte-breedteverhouding van de vlag is 2 : 3"

Het midden van de ster bevindt zich op 1/3 van de breedte en op de helft van de hoogte van de vlag.

Verwant symbool[bewerken]

Trivia[bewerken]

In 2015 werd een ondernemer aangeslagen voor precariorechten omdat hij stadsvlaggen aan de gevel van zijn winkel had hangen. De gemeente was van oordeel dat dit terecht was omdat in de gemeentelijke verordening geen onderscheid werd gemaakt tussen verschillende vlaggen.