Vlag van Muiden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De vlag van de gemeente Muiden, nu dorpsvlag
Oude vlag van de gemeente Muiden (voor 1963)

De vlag van Muiden is de vlag van de voormalige Noord-Hollandse gemeente Muiden. Op 21 november 1963 heeft de gemeenteraad besloten om een nieuwe vlag aan te nemen als gemeentevlag. De vlag heeft dezelfde vorm als het wapen van de gemeente: drie even hoge banen van blauw en wit. Met enige verschil dat er aan de kant van de vlaggenmast een gele driehoek, de zogenaamde broekingsdriehoek, is aangebracht.

De oude vlag van Muiden was gelijk aan de vlag van Weesp te weten drie horizontale banen blauw, wit, blauw. Muiden heeft sinds 1595 in de witte baan in het zwart de letters MD terwijl Weesp de letters WS heeft. De reden hiervoor is dat voordien Muiden en Weesp dezelfde vlag hadden, maar 90 graden gedraaid. Door de vlag te draaien konden schepen tol omzeilen, omdat die niet voor schepen uit de eigen stad gold.

Sinds 1 januari 2016 is Muiden opgegaan in de nieuwe gemeente Gooise Meren waardoor het gebruik van de vlag als gemeentevlag stopte. Per 1 januari 2017 is de voormalige gemeentevlag als dorpsvlag voor de kern Muiden vastgesteld.[1]

Verwante symbolen[bewerken | brontekst bewerken]