Vlag van Noord-Brabant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Noord-Brabant
? Vlag van Noord-Brabant
Vexillologisch symbool? Vlag van Noord-Brabant
Details
Gebruik Vexillologisch symbool? Provinciale vlag
Verhouding 2:3
Aangenomen 1959
Ontwerp Schaakbordpatroon met rode en witte vlakken
Kleuren      Rood
     Wit
Portaal  Portaalicoon   Vlaggen en wapens
Constructietekening Brabantse vlaggen.png

De vlag van Noord-Brabant of Brabants Bont (naar het Brabants bont) bestaat uit een schaakbordpatroon met 24 vlakken in de kleuren rood en wit. De vlag wordt al sinds de Middeleeuwen gebruikt, maar raakte in de 18e eeuw in onbruik. Dankzij rijksarchivaris mr. J. Smit kwam de Brabantse vlag weer in gebruik. Bij de viering van het 750-jarig bestaan van 's-Hertogenbosch in 1935 werd een vlaggenparade gehouden die grote invloed had op zowel het gebruik van de Noord-Brabantse vlag als op de ontwikkeling van de gemeentevlaggen in Nederland.[1] Sinds 1959 is het de officiële vlag van Noord-Brabant. De vlag van de provincie Antwerpen volgt eenzelfde patroon, en heeft de kleuren rood, wit, blauw en geel.

Ontwerp[bewerken]

De vlag van de provincie Noord-Brabant werd vastgesteld door de Provinciale Staten op 21 januari 1959. Daarbij werd de volgende tekst gebruikt: "Rechthoekig, bestaande uit vier horizontale banen, verdeeld in zes aangrenzende vlakken van rood en wit en zes verticale banen, verdeeld in vier aangrenzende vlakken van rood en wit."

Geschiedenis[bewerken]

De Noord-Brabantse vlag stamt uit de Middeleeuwen. De kleuren rood en wit komen, sinds het uitroepen van het Graafschap Leuven tijdens de Lotharingse periode, voor in Brabantse standaarden, vlaggen en wimpels. Het Hertogdom Brabant nam deze kleuren over. Gedurende de Middeleeuwen en de eeuwen daarna zouden rood en wit veel gebruikt worden. Vooral schepen voeren onder een rood-witte vlag, met name in Antwerpen.

Aan het einde van de 18e eeuw raakte de vlag in onbruik. Pas sinds 1959 is het rood-wit geblokte dundoek de officiële vlag van de provincie Noord-Brabant.

Noord-Brabantse vlag in Engelen

Hoogste anciënniteit[bewerken]

De Noord-Brabantse vlag heeft de hoogste anciënniteit onder alle Nederlandse provincievlaggen. Om die reden hing zij tot 2006 in de Ridderzaal meteen rechts van de troon van de Koningin. Bij officiële gelegenheden dient de vlag, voor de toeschouwers, altijd helemaal op links te hangen. Vanaf Prinsjesdag 2006 zijn de vlaggen vervangen door wandtapijten met daarop het provinciale wapen.

Externe link[bewerken]