Vlag van Oost-, West- en Middelbeers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vexillologisch symbool voor een vlag zoals die in de praktijk wordt uitgevoerd? Vlag van de gemeente Oost-, West- en Middelbeers
(1935-1997)

De vlag van Oost-, West- en Middelbeers werd tijdens het 750-jarig bestaan van 's-Hertogenbosch in 1935 als defileervlag gebruikt tijdens de vlaggenparade, en is daarna beschouwd als de gemeentelijke vlag van de Noord-Brabantse gemeente Oost-, West- en Middelbeers. De vlag kan als volgt worden beschreven:

Vierkant, rood met wit geblokt van 16 stukken, met in het kanton een vierkant veld ter grootte van vier blokken, met daarop de afbeelding van het gemeentelijk wapenschild.

De vlag is gebaseerd op de vlag van Noord-Brabant en het gemeentewapen, waarvan de tekening op het wapenschild in het kanton is weergegeven.

Meerdere gemeenten hebben de defileervlag als gemeentevlag gebruikt, hoewel deze slechts voor de gelegenheid was vervaardigd. Noord-Brabant had daarin de primeur tijdens het 750-jarig bestaan van 's-Hertogenbosch. In 1938 werd in Amsterdam een defilé gehouden ter gelegenheid van het veertigjarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina, waarin alle gemeenten zonder eigen vlag een dergelijke vlag meedroegen.

Op 1 januari 1997 is de gemeente Oost-, West- en Middelbeers opgegaan in Oirschot, waarmee de vlag als gemeentevlag kwam te vervallen.

Verwante afbeelding[bewerken | brontekst bewerken]