Vlag van Prins Edwardeiland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Prins Edwardeiland (ratio 2:3)

De vlag van Prins Edwardeiland is een banier die gemodelleerd is naar het wapen van Prins Edwardeiland. De vlag heeft een hoogte-breedteverhouding van 2:3 en is in gebruik sinds 24 maart 1964.

Boven in de vlag staat een Engelse leeuw, die voorkomt in de wapens van Eduard, hertog van Kent (waarnaar Prins Edwardeiland is vernoemd) en koning Eduard VII. Aan de onderzijde drie kleine eiken onder een grote eik. De kleine eiken staan voor de drie counties van de provincie. Zij worden beschermd door de grote eik: het Verenigd Koninkrijk. Dit komt ook terug in het motto van de provincie: Parva sub ingenti ("De kleine onder de bescherming van de grote").

Vlag van de luitenant-gouverneur

De randen van de vlag, afgezien die aan de hijszijde, bestaan uit rode en witte blokken; de enige elementen die niet in het provinciale wapen zijn te vinden. Rood en wit worden gezien als de symbolische kleuren van Prins Edwardeiland.

De luitenant-gouverneur van Prins Edwardeiland, de vertegenwoordiger van de gouverneur-generaal van Canada en daarmee de Canadese (Britse) kroon, heeft een persoonlijke standaard waarop het gekroonde wapenschild van Prins Edwardeiland op een blauwe achtergrond staat, omringd door tien esdoornbladeren die de tien Canadese provincies moeten symboliseren.