Naar inhoud springen

Vlag van Réunion

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Officiële vlag van Réunion (Vlag van Frankrijk)
Onofficiële vlag gebruikt door verschillende lokale autoriteiten
Voorstel van de Association for the Reunion Flag
Onafhankelijke vlag

Réunion heeft geen eigen vlag; de officiële vlag is de vlag van Frankrijk. De regionale raad van Réunion heeft echter wel een vlag.

De Vexillologische Vereniging van Réunion heeft in 2003 een vlag gekozen. Het toont de Piton de la Fournaise, bedekt met gouden zonnestralen. Hij werd in 1974 ontworpen door Guy Pignolet met de hulp van Jean Finck en Didier Finck, die hem Lö Mahavéli noemden, maar hij werd pas echt gepromoot toen de vereniging hem in 2003 koos. Hij heeft geen officiële erkenning, maar sinds 2014 wappert hij buiten of bovenop veel openbare gebouwen, zoals op de gemeentehuizen van Saint-Denis en Saint-Philippe, nadat verschillende gemeenteraden daartoe besloten hadden. De vlag is opgenomen in veel versies van emoji.

De regionale raad van Réunion gebruikt een vlag met een gestileerde afbeelding van het eiland en de tekst "Region Reunion". Er bestaan ook varianten met de woorden "Valorisons nos atouts" (Laten we onze sterke punten naar waarde schatten) in het Frans en vijf gekleurde vierkanten om gelijkheid en diversiteit uit te beelden.

Een van de onofficiële vlaggen bestaat uit een witte cirkel omringd door vier vlakken in de kleuren blauw, oranje, rood en groen; aan de hijszijde staan drie verticale banen in de kleurencombinatie blauw-wit-rood (de Franse vlag).

Onafhankelijken en nationalisten van Réunion hebben ook hun vlag (groen, geel, rood) die in 1986 werd gemaakt. Groen symboliseert de marrons, geel de arbeidersklasse en rood de periode van slavernij en contractarbeid, met daarop een gele ster met vijf punten.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Flags of Réunion van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.