Vlag van Rucphen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De vlag van de gemeente Rucphen
Vexillologisch symbool? De vlag van Rucphen (1949-1990)

De vlag van Rucphen is in 1990 door de gemeenteraad van de Noord-Brabantse gemeente Rucphen aangewezen als gemeentelijke vlag. De vlag is afgeleid van het wapen van Rucphen uit 1987. Dit wapen heeft dezelfde tekening als het wapen dat in 1817 was vastgesteld, maar heeft de historisch juiste kleuren.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De beschrijving van de vlag luidt als volgt: Rechthoekig met een verhouding tussen lengte en hoogte als 3:2, met drie banen van gelijke hoogte, van boven naar beneden groen, rood en zwart. Op de scheiding van broeking en vlucht staan over het geheel vijf witte maliën met een hoogte van 1/3 van de hoogte van de vlag, waarvan de buitenste vier ieder een hoek van de middelste malie delen en zo tezamen een kruis vormen.

De maliën zijn, evenals de kleuren van de banen, ontleend aan het wapen van Rucphen uit 1987. Het maliënkruis is voor deze vlag ontworpen.

Voormalige vlag[bewerken | brontekst bewerken]

De voormalige vlag van Rucphen was op 25 april 1949 vastgesteld en bestond uitsluitend uit de drie horizontale banen in lichtgroen, rood en zwart.[1] Deze kleuren zijn ontleend aan het gemeentewapen.

De kleur van de vlaggenstok is volgens het raadsbesluit wit, de knop is verguld.

Verwante symbolen[bewerken | brontekst bewerken]