Vlag van Saint Kitts en Nevis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Saint Kitts en Nevis
Vexillologisch symbool voor een in gebruik zijnde vlag? Vlag van Saint Kitts en Nevis
Details
Gebruik Vexillologisch symbool voor een nationale vlag te land, handels- en dienstvlag ter zee? Nationale vlag van Saint Kitts en Nevis
Verhouding 2:3
Aangenomen 19 september 1983
Ontwerper Edris Lewis
Kleuren Zwart

Rood
Groen
Geel
Wit

Jurisdictie Saint Kitts en Nevis
Overige vlaggen
Vexillologisch symbool voor een militaire vlag ter zee? Marinevlag van Saint Kitts en Nevis
Portaal  Portaalicoon   Vlaggen en wapens

De vlag van Saint Kitts en Nevis werd aangenomen op 19 september 1983. De vlag bestaat uit twee driehoeken (in de kleuren groen en rood), die van elkaar gescheiden worden door twee smalle gele banen met daar tussenin een brede zwarte baan met twee witte sterren.

De beide sterren staan niet, zoals velen aannemen, voor de twee grote eilanden waar het land uit bestaat: Saint Kitts en Nevis, maar voor hoop en vrijheid. De groene kleur staat voor vruchtbaarheid en het rood staat voor de strijd tegen de slavernij en het kolonialisme. De zwarte kleur staat voor de Afrikaanse herkomst van de meeste inwoners, terwijl de twee gele banen staan voor zonneschijn.

De marinevlag van Saint Kitts en Nevis is afgeleid van een Brits wit vaandel en heeft in het kanton de vlag van het land.

Historische vlaggen[bewerken | brontekst bewerken]

Tot 1983 maakte het land deel uit van Saint Christopher, Nevis en Anguilla.

Vlag van Nevis[bewerken | brontekst bewerken]

Het eiland Nevis heeft een eigen vlag, daarin herkennen we de nieuwe nationale vlag terugkomen in het kanton. De gele achtergrond representeerd de zeer aanwezige zonneschijn. De driehoekige structuur symboliseert de vorm van het eiland, omringd door de oceaan, het blauw op de vlag. Verder staat het groen ook nog voor de natuur die het eiland omringd met centraal op het eiland de Nevis Peak die vaak bedekt wordt door laaghangende wolken, vandaar het witte driehoekje centraal in de grotere driehoek.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]