Vlag van Servië en Montenegro

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vexillologisch symbool voor een buiten gebruik gestelde vlag? Vexillologisch symbool voor een nationale vlag te land? Vlag van Servië en Montenegro (ratio 1:2)

De vlag van Servië en Montenegro werd aangenomen op 27 april 1992 als de vlag van Joegoslavië. Deze nieuwe Federale Republiek Joegoslavië werd later omgedoopt tot Servië en Montenegro, een land dat op 3 juni 2006 ophield te bestaan doordat Montenegro zich onafhankelijk verklaarde, waarmee de federatie van het land met Servië niet meer bestond.

De vlag is een horizontale driekleur bestaande uit een blauwe, witte en rode band. Deze kleuren zijn de pan-Slavische kleuren. Het ontwerp recycleerde de vlag van Socialistische Federale Republiek Joegoslavië maar liet de communistische ster weg.

De handelsvlag heeft dezelfde kleurstelling, maar een hoogte-breedteverhouding van 2:3. De oorlogsvlag ter zee bestaat uit een rode vlag met de nationale driekleur linksboven.

Voorgaande vlaggen[bewerken | brontekst bewerken]

De vlag was gebaseerd op de vlag van de Federale Republiek Joegoslavië, die zelf weer was gebaseerd op de vlag van het Koninkrijk Joegoslavië. De hoogte-breedteverhouding was gelijk aan die van de vlag van de Socialistische Federale Republiek Joegoslavië. Hieronder staan de vlaggen van de voorgaande staten afgebeeld:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]