Vlag van Skåne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van Skåne
Vlag van Skåne

De vlag van Skåne (Zweeds: Skånes flagga, Skånska flaggan of Skåneländska flaggan) is een vlag die de meest zuidelijke provincie van Zweden vertegenwoordigt: Skåne.

De Skånse vlag zou gecreëerd zijn in 1902 als een privé initiatief van historicus Mathias Weibull, die het ontwerp baseerde op de Scandinavische traditie van vlaggen met het Scandinavisch Kruis. Het combineert het rood van de vlag van Denemarken met het gele kruis van de vlag van Zweden, dat de geschiedenis van de regio reflecteert.
Deze theorie wordt beticht van gebrek aan historische fundering en het zou gecreëerd zijn door regionalisten die de geschiedenis van Skåneland wilde laten herleven. Skåneland was tot 1658 onderdeel van Denemarken, daarna onderdeel van Zweden.
Het historische Skåneland bevat meer provincies dan alleen het huidige Skåne, in de andere provincies, die onderdeel waren van Skåneland, is gebruik van de vlag uiterst zeldzaam.

Een andere veronderstelling claimt dat de vlag is afgeleid van het wapen van de Deense aartsbisschop van Lund, de aartsbisschop voor alle Noordse landen vanaf ongeveer 1100. Het is alleen onbekend of hij dit wapen ook echt gebruikt heeft.

De vlag is vrij populair geworden in de provincie (län) Skåne, vooral voor de promotie van toerisme. De vlag heeft nooit officiële erkenning gekregen als een vlag van Scandinavië, maar wordt sinds 1999 door regionale autoriteiten gebruikt naast het wapen van Skåne.

Een vlag met hetzelfde ontwerp werd voorgesteld als de vlag van Finland, voordat Finland de huidige wit/blauwe vlag koos. De rood/gele vlag wordt soms gebruikt door de Zweedstalige minderheid in Finland. Dezelfde kleuren komen voor in het Finse wapen.

Hetzelfde ontwerp was de officiële vlag van de Noorse Nazipartij Nasjonal Samling vanaf 1933, tot de partij opgeheven werd in 1945. Rood en geel werden gezien als de nationale kleuren van Noorwegen aangezien ze terug te vinden zijn in het wapen van het land.

Referenties[bewerken]

Externe links[bewerken]