Vlag van Skåne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Vlag van Skane)
Kruisvlag van Skåne
Wapenvlag van Skåne
Vlag van Skåne

De vlag van Skåne (Zweeds: Skånes flagga, Skånska flaggan of Skåneländska flaggan) verwijst naar twee verschillende vlaggen, waarvan de ene een banier is met het provinciewapen met een griffioenhoofd, en de andere een vlag met een Scandinavisch kruis. Ze worden allebei gebruikt als provincievlag die de meest zuidelijke provincie van Zweden vertegenwoordigt: Skåne.

De kruisvlag is vrij populair geworden in de provincie (län) Skåne, vooral voor de promotie van toerisme. In 2017 werd de vlag door de regionale overheid aangenomen als de officiële vlag van Skåne, maar dit besluit werd door de landelijke Zweedse overheid nooit erkend.[1]

Het wapenvlag (met de griffioenenkop) is afgeleid van het wapen dat de koning van Zweden in de jaren 1600 aan de provincie gaf. Een betwiste hypothese beweert dat de kruisvlag is afgeleid van het wapen van de Deense aartsbisschop van Lund, en daarmee ouder zou zijn dan de banier met de griffioenkop.

Oorsprong[bewerken | brontekst bewerken]

De Skånse vlag zou in 1902 gecreëerd zijn als een privé-initiatief van historicus Mathias Weibull, die het ontwerp baseerde op de Scandinavische traditie van vlaggen met het Scandinavisch Kruis. Het combineert het rood van de vlag van Denemarken met het gele kruis van de vlag van Zweden.

Sommige historici claimen echter dat de vlag oorspronkelijk zou hebben behoord bij de historische regio Skåneland, die een groter gebied omvat dan het huidige Skåne. Skåneland maakte tot 1658 (Vrede van Roskilde) deel uit van Denemarken en werd daarna onderdeel van Zweden. Buiten de huidige provincie Skåne is het gebruik van deze vlag echter uiterst zeldzaam.

Een andere veronderstelling claimt dat de vlag is afgeleid van het wapen van de Deense aartsbisschop van Lund, de aartsbisschop voor alle Noordse landen vanaf ongeveer 1100. Het is alleen onbekend of hij dit wapen ook echt gebruikt heeft.

Overeenkomstige vlaggen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Een vlag met hetzelfde ontwerp werd voorgesteld als de vlag van Finland, voordat Finland de huidige wit/blauwe vlag koos. De rood/gele vlag wordt soms gebruikt door de Zweedstalige minderheid in Finland. Dezelfde kleuren komen voor in het Finse wapen.
  • Ook de vlag van de Noorse Nazipartij Nasjonal Samling had vanaf 1933 dit ontwerp, tot de partij in 1945 opgeheven werd. Rood en geel werden gezien als de nationale kleuren van Noorwegen aangezien ze terug te vinden zijn in het wapen van het land.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]