Vlag van Slovenië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vexillologisch symbool? Vlag van Slovenië (ratio 1:2)
Vexillologisch symbool? Handels- en dienstvlag ter zee (ratio 2:3)
Vexillologisch symbool? Vlag van de SR Slovenië (ratio 1:2)
Wapperende Sloveense vlag

De nationale vlag van Slovenië bestaat uit drie gelijke horizontale balken in de kleuren wit (boven), blauw en rood. In de bovenhoek aan de hijskant staat het wapenschild van Slovenië afgebeeld, gecentreerd tussen de witte en blauwe balken. Slovenië nam deze vlag op 27 juni 1991 officieel in gebruik.

Symboliek[bewerken]

De kleuren van de vlag zijn pan-Slavisch, maar werden voor de opkomst van het panslavisme (halverwege de negentiende eeuw) al gebruikt op wapenschilden, en gezien als nationale kleuren. De volgorde van de kleuren komt overeen met die van de Russische vlag, hetgeen de door de negentiende-eeuwse panslavisten gevoelde verbondenheid met Rusland uitdrukt (zie hierna). Het wapenschild is een schild met daarop de Triglav, de hoogste berg van Slovenië. Onderaan staan twee golvende blauwe lijnen die de Adriatische Zee en lokale rivieren vertegenwoordigen. Aan de bovenkant staan drie zesbenige gele sterren die in een omgekeerde driehoeksvorm staan; deze sterren komen uit het wapen van de hertogen van Celje.

Geschiedenis[bewerken]

In 1848, tijdens de opkomst van het panslavisme, namen de Slovenen voor het eerst een vlag in gebruik, zij het dat deze geen officiële functie had. Deze vlag was een wit-blauw-rode driekleur, gebaseerd op de Russische vlag.

De wit-blauw-rode driekleur was in 1945 de basis voor de eerste officiële Sloveense vlag. Als deelrepubliek van Joegoslavië gebruikte Slovenië namelijk tussen 1945 en 1990 een wit-blauw-rode driekleur met in het midden de Joegoslavische ster. Voordien was Slovenië binnen Joegoslavië geen deelrepubliek en had het gebied ook geen vlag.

Een nieuwe vlag?[bewerken]

In 2004 werd er een campagne opgezet waarbij mensen hun ontwerp voor een nieuwe vlag konden inzenden. Dit past in een debat dat al langere tijd in Slovenië aan de gang is en dat gaat over de vraag of er een nieuwe vlag moet komen. Het doel van het invoeren van een nieuwe vlag is dat dit ervoor zorgt dat de Sloveense vlag internationaal bekender wordt. Nu lijkt de Sloveense vlag namelijk sterk op de Slowaakse vlag en in mindere mate op die van Rusland. Binnen Slovenië bestaat echter dermate veel weerstand tegen het invoeren van een nieuwe vlag, dat dit wellicht niet zal gaan gebeuren.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]