Vlag van Trinidad en Tobago

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vexillologisch symbool voor een nationale vlag te land? Vlag van Trinidad en Tobago (ratio 3:5)

De vlag van Trinidad en Tobago is de officiële vlag van het land, sinds het in 1962 onafhankelijk werd. Het rood staat voor de vitaliteit van het land, de moed van de mensen en de warmte en energie van de zon. Het wit staat voor de zee, die zeer belangrijk is voor de eilanden. Daarnaast vertegenwoordigt deze kleur de gelijkheid van alle mensen en de zuiverheid van de nationale aspiraties. Het zwart staat voor kracht, eenheid en de natuurlijke rijkdommen van het land. Rood, wit en zwart samen symboliseren de elementen vuur, water en aarde en daarmee verleden, heden en toekomst.

Overige vlaggen[bewerken | brontekst bewerken]

Trinidad en Tobago heeft een handelsvlag en dienstvlag ter zee gebaseerd op hetzelfde ontwerp als de landsvlag, maar met een vlagverhouding 1:2, en een eigen oorlogsvlag ter zee. Deze is gebaseerd op het Britse witte vaandel.

Historische vlaggen[bewerken | brontekst bewerken]

Tot de onafhankelijkheid had het land een vlag die was gebaseerd op het Britse blauwe vaandel, met een afbeelding van een schip dat in een haven arriveert op het blauwe veld, van 1889 tot 1958 in een rond vlak, daarna in een schildvormig vlak. Koningin Elizabeth had van 1962 tot 1976 een eigen koninklijke standaard, gebaseerd op het wapen van Trinidad en Tobago.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]