Naar inhoud springen

Vlag van Utrecht (provincie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlag van Utrecht
Vexillologisch symbool voor een in gebruik zijnde vlag? Vlag van provincie Utrecht
Details
Gebruik Vexillologisch symbool voor een nationale vlag te land en ter zee? Provinciale vlag
Verhouding 2:3
Aangenomen 15 januari 1952
Ontwerp Horizontale tweekleur (wit-rood) met in de linksboven hoek een rood vierkant met een wit kruis
Kleuren Wit opaque
Rood PMS 032U of C
Jurisdictie Utrecht
Portaal  Portaalicoon   Vlaggen en wapens

De vlag van Utrecht is door de Provinciale Staten van Utrecht vastgesteld op 15 januari 1952. De vlag bestaat uit twee horizontale banen in de kleuren wit (boven) en rood. In de witte baan staat een rood vierkant kanton met daarin een wit kruis.

De vlag wordt in het besluit als volgt beschreven:

twee liggende banen, boven wit, onder rood, in de bovenhoek van de witte baan aan de zijde van de stok, ter grootte van 2/3 van de hoogte van deze baan, een vierkant rood vak, waarop een wit kruis.

De vlag is een combinatie van twee andere vlaggen: de wit-rode tweekleur van het Aartsbisdom Utrecht en een wit kruis in een rood veld van het Sticht Utrecht.[1]

In de ongeveer eerste vijftien jaar na de Tweede Wereldoorlog gingen de Nederlandse provincies eigen vlaggen aannemen. Al eerder, in 1938, werd er een vlag gebruikt om de provincie te symboliseren; dat was ter ere van het veertigjarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina.[1] Deze vlag was een horizontale rood-wit-gele driekleur en had geen officiële status.[2] Voor het defilé in Amsterdam werden speciaal voor de gelegenheid ontworpen vlaggen gebruikt.

In 1951 werd de provincie door de Hoge Raad van Adel geadviseerd om een eigen vlag aan te nemen. Op 15 januari 1952 werd vervolgens de huidige vlag aangenomen.[1] De Utrechtse provincievlag kent niet tot nauwelijks populariteit.[3]