Vlag van Vaud

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlag van Vaud

De vlag van Vaud, een kanton in Zwitserland, is vierkant en bestaat uit twee horizontale banden in de kleuren wit (boven) en groen. In de witte baan staat het kantonnale motto Liberté et Patrie ("Vrijheid en Vaderland") in gouden letters die zwart omrand zijn.

Woorden op een vlag worden door velen als onzinnig en ongewenst beschouwd, omdat ze niet leesbaar zijn wanneer het windstil is. Dit maakt herkenning van een dergelijke vlag moeilijk. Aangezien Vaud het enige Zwitserse kanton is dat een vlag heeft met woorden erop, speelt dit probleem niet zo. In een land als de Verenigde Staten is dat anders, want veel vlaggen van Amerikaanse staten hebben een blauwe achtergrond met daarop een klein zegel en de naam van de betreffende staat.

De kleuren groen en wit zijn in gebruik sinds de jaren negentig van de achttiende eeuw, toen de inwoners van Vaud, geïnspireerd door de Franse Revolutie, in opstand kwamen tegen het gezag uit Bern. Men ging toen een wit-groene vlag gebruiken met daarin de leuze Liberté, Egalité ("Vrijheid, Gelijkheid"). Toen in 1803 de Zwitserse confederatie werd heropgericht, werd het toen nieuwe motto Liberté et Patrie in zwarte letters in de bovenste baan geplaatst. In 1819 werden deze letters goud met een zwarte rand; die vlag is nog steeds in gebruik.

Zwitsers van buiten Vaud spreken het motto vaak bij wijze van grap uit als "Liberté est partie" ("Vrijheid is vertrokken").