Vlag van Winsum (Groningen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlag van de gemeente Winsum

De vlag van Winsum is bij raadsbesluit op 23 juni 1992 vastgesteld als de gemeentelijke vlag van Winsum. Deze vlag bleef tot 1 januari 2019 de vlag van de gemeente, op die datum werd de gemeente opgeheven.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De beschrijving van de vlag is als volgt:

Drie golvende banen, waarvan de hoogten zich verhouden als 3 : 1 : 1, groen, wit, groen, met op de bovenste groene baan vier zevenpuntige gele sterren naast elkaar

Verklaring[bewerken | brontekst bewerken]

De kleuren, de golvende dwarsbalk van zilver en de vier gele sterren zijn geleend uit het wapen van Winsum. De vier gele sterren zijn een verwijzing naar de vier voormalige gemeenten Adorp, Baflo, Ezinge en Winsum die op 1 januari 1990 samengevoegd werden tot de huidige gemeente Winsum. De dwarsbalk is een verwijzing naar het Reitdiep dat door de gemeente loopt en is op haar beurt afkomstig uit het oude gemeente wapen van Adorp.

Voorgaande vlag[bewerken | brontekst bewerken]

Vlag van de gemeente Winsum

De beschrijving van de voorgaande vlag is als volgt:

Vijf diagonale strepen van de onderkant van de hijsinrichting tot de bovenkant van de tent, geproportioneerd 1:1:2:1:1, wit-blauw-wit-blauw-wit; op wit een semée van rode harten; de eerste blauwe streep belast met een gele heraldische lelie, de tweede blauwe balk met een gele zespuntige ster, beide in de richting van de streep geplaatst.

Verwante afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]