Vlag van Zuidhorn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van de gemeente Zuidhorn

Het is niet bekend wanneer de vlag van Zuidhorn vastgesteld werd als de gemeentelijke vlag van Zuidhorn. Deze vlag bleef tot 1 januari 2019 de vlag van de gemeente, op die datum ging de gemeente op in de nieuwe gemeente Westerkwartier.

Verklaring[bewerken | brontekst bewerken]

In mei 1991 boog de gemeente zich over een zevental ontwerpen, nadat al eerder een ontwerp "als zijnde een soort finishvlag" was afgewezen. De suggestie van enkele raadleden om het gemeentewapen op een wit doek te plaatsen werd door burgemeester Leendert Klaassen verwierp die gedachte.[1]

Het was ontwerper Klaes Sierksma die in juli 1992 met het definitieve ontwerp kwam. Op een turkoois-blauw veld vier gestileerde groene ganzen die de voormalige gemeenten symboliseren, een grote witte staat voor de nieuwe gemeente. De volgels vliegen naar onbekende verten, een symbool voor de toekomst. Het idee van de oostelijk vliegende ganzen sloeg bij de gemeenteraad aan wegens het historische feit dat Liudger in oostelijke richting vanuit Friesland als eerste in de gemeente Zuidhorn kwam. [2] De vier groene ganzen staan voor de vier voormalige gemeenten Aduard, Grijpskerk, Oldeholve en Zuidhorn die op 1 januari 1990 zijn samengegaan in de huidige gemeente, welke als geheel gerepresenteerd wordt als de grote witte gans.