Vlag van Zweden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlag van Zweden
Vexillologisch symbool voor een in gebruik zijnde vlag? Vlag van Zweden
Details
Gebruik Vexillologisch symbool voor een civiele vlag en dienstvlag te land, handels- en dienstvlag ter zee? Nationale vlag
Verhouding 5:8
Aangenomen 22 juni 1906
Ontwerp Blauwe achtergrond met geel Scandinavisch kruis
Kleuren Blauw

Geel

Jurisdictie Zweden
Overige vlaggen
Vexillologisch symbool voor een militaire vlag te land en ter zee? Oorlogsvlag en Marinevlag van Zweden (1:2)
Vexillologisch symbool voor een in gebruik zijnde vlag? Koninklijke standaard van Zweden (1:2)
Portaal  Portaalicoon   Vlaggen en wapens

De nationale vlag van Zweden is een blauwe vlag waarop een geel Scandinavisch Kruis is geplaatst. De verticale arm van het kruis is naar de vlaggenmast toe verschoven. Er zijn twee varianten: voor de civiele vlag en de staatsvlag wordt de rechthoekige variant gebruikt, voor de oorlogsvlag de zwaluwstaartvariant. Deze laatste variant wordt ook door de koninklijke familie gebruikt, die tevens het recht heeft het (kleine of grote) Zweedse wapen in een wit veld op het kruispunt van de gele armen te plaatsen.

Ontwerp[bewerken | brontekst bewerken]

Verhoudingen[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens de Zweedse wet SFS 1982:269 moet de vlag de verhoudingen 10:16 (hoogte (breedte) in verhouding met de lengte) hebben. De blauwe vlakken naast de vlaggenmast hebben de verhouding 4:5, terwijl de andere twee blauwe vlakken 4:9 moeten zijn. De breedte van de armen van het gele kruis moet de helft van de hoogte van de blauwe vlakken zijn.

Wimpel
Wimpel

De oorlogsvlag heeft drie tongen. De hoogte is de helft van de lengte inclusief de tongen. De binnenste en de buitenste blauwe velden zijn even groot, de tongen niet meegeteld, met een verhouding van 4:5. De tongen zijn in feite verlengingen van de blauwe vlakken en het gele kruis. De breedte van de kruisarmen is de helft van de hoogte van de blauwe velden.

Kleuren[bewerken | brontekst bewerken]

De kleuren van de vlag zijn in de verordening SFS 1983:826 gedefinieerd. Ze worden volgens het NCS kleursysteem als volgt gedefinieerd: geel NCS 0580-Y10R, blauw NCS 4055-R95B.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Zweedse vlag (1844-1905)
De Noorse vlag (1844-1899)

Middeleeuwen[bewerken | brontekst bewerken]

De Zweedse vlag gaat terug tot de 16e eeuw. Men denkt dat de kleuren zijn gebaseerd op het Zweedse wapen, dat drie gouden (gele) kronen op een blauw veld toont. Het model is waarschijnlijk afgeleid van de Deense vlag, de Dannebrog. Koning Johan III (1537-1592) legde het ontwerp van de vlag in 1569 vast, maar in wezen werd deze al gebruikt sinds de tijd van Gustaaf I, enkele decennia eerder.

Haringsalade

Unie met Noorwegen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 7 maart 1815 werd een gemeenschappelijke oorlogsvlag voor Zweden en Noorwegen aangenomen, omdat beide landen zich een jaar eerder onder dezelfde koning hadden geschaard. Deze vlag was hetzelfde als de huidige Zweedse oorlogsvlag, maar toonde een wit kruis op een rode achtergrond in het kanton.

Vanaf 20 juni 1844 werden zowel de Zweedse als de Noorse vlag voorzien van de zogenaamde "Haringsalade" (Sillsalladen) in het kanton. In dit symbool voor de unie waren de kleuren van de beide vlaggen symmetrisch samengesteld. Het teken werd in 1899 uit de Noorse vlag verwijderd vanwege een groeiende weerstand tegen de unie. Nadat de unie in 1905 opgeheven was, werd het embleem ook uit de Zweedse vlag gehaald.

Vlaginstructie[bewerken | brontekst bewerken]

Als de vlag aan een op de grond staande vlaggenmast hangt, luidt de aanbeveling dat de hoogte van de vlag een vierde van die van de vlaggenmast is. Als de mast bijvoorbeeld twaalf meter hoog is, moet de vlag drie meter hoog zijn. Wanneer de vlag aan een stok uit een gebouw hangt, moet zij een derde van de hoogte van de stok innemen.

De vlag mag niet uitgerust worden met andere letters of andere tekens dan in de wet voorgeschreven. De vlag mag ook niet zonder uitdrukkelijke toestemming in geregistreerde handelsmerken en dergelijke worden gebruikt.

Officiële vlagdagen[bewerken | brontekst bewerken]

Zweedse vlag met daarachter een blauwe lucht
Zweedse vlag met daarachter een blauwe lucht

De vlaggendagen zijn in de Zweedse verordening SFS 1982:270 vastgelegd.

1 januari Nieuwjaarsdag
28 januari Naamdag van Koning Karel XVI Gustaaf
12 maart Naamdag van Kroonprinses Victoria
30 april Verjaardag van Koning Karel XVI Gustaaf
1 mei Dag van de Arbeid
6 juni Nationale feestdag en Dag van de Zweedse Vlag
14 juli Verjaardag van Kroonprinses Victoria
8 augustus Naamdag van Koningin Silvia
24 oktober VN-dag (dag waarop de Verenigde Naties werden opgericht)
6 november Gustav Adolfsdag (ter herinnering van het overlijden van koning Gustaaf II Adolf in 1632)
10 december Uitreiking van de Nobelprijzen
23 december Verjaardag van Koningin Silvia
25 december Eerste kerstdag
Variabel Eerste paasdag
Variabel Eerste pinksterdag
Variabel Midzomerdag (eerste zaterdag na de zomerzonnewende)
Variabel Landelijke verkiezingen voor het Zweedse parlement, de Riksdag