Naar inhoud springen

Vlag van de Republiek van de Rio Grande

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vexillologisch symbool voor een buiten gebruik gestelde vlag? Vlag van de Republiek van de Rio Grande

De vlag van de Republiek van de Rio Grande was in 1840 gedurende 283 dagen in gebruik; net zo lang als dat de Republiek van de Rio Grande zelf heeft bestaan. Dit land bestond uit de Mexicaanse staten Coahuila, Nuevo León en Tamaulipas. Deze staten werden in de vlag vertegenwoordigd door drie witte sterren. Deze sterren staan aan de hijszijde in een verticale rode baan. Rechts van deze baan is de vlag horizontaal in tweeën verdeeld: een witte (boven) en een zwarte band. Het ontwerp werd beïnvloed door de vlag van Texas, omdat de leiders van Texas en die van de Republiek van de Rio Grande dezelfde idealen deelden.

Tot op heden is er een debat gaande over de kleur van de onderste horizontale baan. Meestal wordt aangenomen dat deze zwart is, maar volgens een alternatieve zienswijze was deze donkergroen. De donkergroene kleur zou vanwege een slechte productie tot zwart vervaagd zijn. Omdat de mensen achter de scheiding van Coahuila, Nuevo León en Tamaulipas Mexicanen waren, kan men de stelling verdedigen dat zij de kleuren van de Mexicaanse vlag gebruikten op het ontwerp van de Texaanse vlag.

De krant Morning Times uit het Texaanse Laredo heeft als eerbetoon aan de republiek, naast de gebruikelijke zes vlaggen boven Texas, ook de vlag van de Republiek van de Rio Grande in haar logo.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]