Vlagtwedde (dorp)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlagtwedde
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Vlagtwedde Wapen van Vlagtwedde
Details Details
Vlagtwedde (dorp) (Groningen (provincie))
Vlagtwedde (dorp)
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Westerwolde
Coördinaten 53° 2′ NB, 7° 7′ OL
Algemeen
Inwoners 3.400
Overig
Website www.vlagtwedde.nl
Foto's
Kerk van Vlagtwedde.jpg
Kerk van Vlagtwedde
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Het dorp Vlagtwedde ligt in de gemeente Westerwolde in het zuidoosten van de Nederlandse provincie Groningen in de gelijknamige streek. Het dorp was tot 1889 ook de hoofdplaats van de gemeente Vlagtwedde. Omdat Sellingen echter meer centraal in de gemeente ligt is het gemeentehuis toen verplaatst. Het dorp heeft ongeveer 3400 inwoners.

Geschiedenis[bewerken]

Vlagtwedde is ontstaan op een van de zandruggen die in het voormalige Boertangermoor lag. De huidige kerk stamt uit de dertiende eeuw en komt voor op de aanvulling van een lijst van kerken van de Abdij van Corvey, die omstreeks dezelfde tijd is ontstaan.[1] Vlagtwedde was een van de vijf kerspelen van Westerwolde.

1rightarrow blue.svg Zie Kerk van Vlagtwedde voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Bij de invoering van gemeentes op het platteland in 1811 wordt Vlagtwedde een gemeente. In 1822 werd de oude gemeente samengevoegd met Bourtange tot de huidige gemeente Vlagtwedde.

Voorzieningen[bewerken]

Het dorp Vlagtwedde heeft een centrumfunctie voor het noordelijk deel van de gemeente. Zo heeft het twee basisscholen, te weten een openbare basisschool O.B.S. De Clockeslach en een christelijke basisschool C.B.S. De Zaaier. Deze zijn sinds 2008 in de multifunctionele accommodatie 't Aambeeld gevestigd tezamen met een vestiging van de muziekschool Zuid-Groningen, de stichting Rzijn en de peuterspeelzaal 't Hummelhoeske. De oude SNS bank is sinds 2012 een jongerencentrum en draagt de naam "Bthere"

Het dorp heeft een redelijk uitgebreid winkelbestand:een bakkerij,een juwelier, een drogisterij, een kledingwinkel etc. Verder is er een aantal horecagelegenheden: enkele kroegen, een discotheek ("De schutstal") en verschillende restaurants.

In de directe omgeving van Vlagtwedde ligt een groot recreatiepark, Parc Emslandermeer, met diverse voorzieningen, waaronder een haven, een overdekt zwembad en een golfbaan die ook door niet-bewoners van het park gebruikt kunnen worden.

Literatuur[bewerken]

  • Vlagtwedde wordt veel genoemd in de literaire verhalen van Nescio.

Sport[bewerken]

Vlagtwedde heeft een aantal sportverenigingen, zo kan er gevoetbald worden bij de VV Westerwolde en volleyballen en gymnastieken kan bij VSV '74 in Sporthal "westerwolde" Daarnaast kan er gegolfd worden op de golfbaan van golfclub Westerwolde nabij zwembad "Parc Emslandermeer", waar zich ook een tweetal tennisbanen bevinden. Sportschool "de Winakker" is gevestigd midden in het dorp.

Evenementen[bewerken]

  • Op een landbouwterrein aan de zuidkant van Vlagtwedde wordt om het jaar een landbouwbeurs gehouden.
  • Jaarlijks in de derde week van de bouwvak wordt er een feestweek gehouden, deze draagt de naam "Week der besten". De naam slaat op de vele recordpogingen die in de beginjaren werden georganiseerd.

Geboren in Vlagtwedde[bewerken]

Bekende inwoners[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]