Vleesbrood

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Recept Vleesbrood of gehaktbrood
Ingrediënten
Bereidingswijze
  1. Week de sneetjes brood in een kommetje melk.
  2. Fruit de ui in een pan, voeg look en eventueel andere groenten of kruiden toe. Neem de pan van het vuur en roer er het ei door.
  3. Pers de sneetjes brood uit en kneed het samen met het eiermengsel door het gehakt. Kneed totdat je een homogene massa verkrijgt. Voor een fijner gehaktbrood, bijvoorbeeld voor koud beleg, gebruik je best een mixer of keukenrobot om alles goed door elkaar te mengen. Voeg de broodkruimels toe: hierdoor wordt het gehaktmengsel droger en is het gemakkelijker er de vorm van een langwerpig brood aan te geven.
  4. Doe wat olie in een ovenvaste schaal en schik het 'brood' op de schotel. Strooi nog wat broodkruimels bovenaan en leg wat stukjes boter erop. Steek de schotel in een onverwarmde oven op 200°C voor een half uur. Vervolgens nog een half uur op 150°C.
  5. Serveer warm met aardappelen en groenten naar keuze. Laat het vleesbrood afkoelen als je het als beleg wenst te gebruiken: snij het na het afkoelen in fijne sneetjes.
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Vleesbrood of fricandon is een gerecht bestaande uit gehakt dat in een oven is gebakken. Het kan zowel warm (als hoofdschotel) als koud (als beleg) gegeten worden. Het is ook wel bekend onder de naam gehaktbrood.

De basis van een vleesbrood bestaat uit gehakt gebakken in de vorm van een langwerpig brood. Naar eigen smaak kunnen bij dit basisrecept groenten, kruiden of andere zaken door het gehakt gemengd worden, zoals:

  • groene kruiden (bijvoorbeeld peterselie)
  • fijngesneden groenten zoals paprika, wortels
  • spekblokjes
  • gekookt ei (geheel of in stukjes)
  • ei en/of bloem of brood als bind- en vulmiddel

Industriële versies van het recept worden als vleesbrood en kalfsbrood verkocht. Gewoonlijk zijn die versies fijner gemalen en met meer zetmeel gebonden. Een versie op basis van schaap, geroosterd op het spit, vindt men terug in de goedkopere pita-snacks.

Voorbeeld van vleesbrood
Wikibooks Wikibooks Kookboek bevat een recept voor Vleesbrood.