Vleuten-De Meern (gemeente)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vleuten-De Meern
Voormalige gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Vleuten-De Meern
(Details)
Vleuten-De Meern (gemeente)
Vleuten-De Meern (gemeente)
Situering
Provincie Vlag Utrecht (provincie) Utrecht
Gemeente Vlag Utrecht (gemeente) Utrecht
Coördinaten 52° 4′ NB, 5° 1′ OL
Algemeen
Inwoners (1999) 19.430
Overig
Voormalige gemeente 1954 -
Ontstaan uit Vleuten, Haarzuilens, Oudenrijn en Veldhuizen
Opgegaan in Utrecht in 2001
Portaal  Portaalicoon   Nederland

De voormalige gemeente Vleuten-De Meern is sinds 1 januari 2001 een onderdeel van de gemeente Utrecht, de hoofdstad van de Nederlandse provincie Utrecht. De gemeente omvatte de dorpen Vleuten, De Meern, Haarzuilens (bekend van het kasteel de Haar) en hun buitengebieden. In 1999 had de gemeente 19.430 inwoners.

Geschiedenis[bewerken]

In 1811 werden uit de toenmalige gerechten Themaat, De Haar, Vleuten en De Meern, Ouden Rhijn, Heijcop, Papendorp, Galekop, Veldhuizen, Reijerscop-Kreuningen en Reijerscop-St.Pieters vier (nu voormalige) gemeenten gevormd: Vleuten, Oudenrijn, Veldhuizen en Haarzuilens. Uit (delen van) deze gemeenten ontstond op 1 januari 1954 één gemeente: Vleuten-De Meern. Op 1 januari 2001 werd deze gemeente een wijk van Utrecht.

Leidsche Rijn, Vleuten-De Meern en de Heicopse Polder[bewerken]

De gemeentelijke herindeling vond plaats omdat 's lands grootste Vinex-locatie Leidsche Rijn over twee gemeenten, namelijk Vleuten-De Meern en Utrecht, was verdeeld. Het lag voor de hand om heel Leidsche Rijn bij Utrecht te voegen. Een deel van de inwoners van Vleuten-De Meern was het hiermee niet eens. Om hen tegemoet te komen besloot de Utrechtse gemeenteraad in 2001 dat de drie woonplaatsen in het voormalige Vleuten-De Meern, te weten De Meern, Haarzuilens en Vleuten, officiële woonplaatsen zouden blijven. Deze komen dan ook voor in de lijst van door de gemeenten aangewezen woonplaatsen, die bij het Kadaster berust en waarin ook de grenzen van de woonplaatsen zijn aangegeven. Zo hoort de buurt Veldhuizen bij De Meern en zijn de buurten in Vleuterweide delen van de woonplaats Vleuten.

Het grootste deel van het vroegere Vleuten-De Meern is nu de Utrechtse wijk Vleuten-De Meern. Een deel van deze vroegere gemeente, globaal gezien het gebied ten oosten van de dorpen Vleuten en De Meern, werd echter samengevoegd met het gebied binnen de gemeente Utrecht ten westen van het Amsterdam-Rijnkanaal tot de Utrechtse wijk Leidsche Rijn.

Tot de wijk Vleuten-De Meern behoort ook de in cultuurhistorisch opzicht belangrijke Heicopse Polder ten zuiden van De Meern, die vóór 2001 deels in Vleuten-De Meern en deels in de gemeente Nieuwegein lag. Op 1 januari 2001 ging het Nieuwegeinse deel van deze polder over naar de gemeente Utrecht. Op het Utrechtse stadhuis staat dit gebied bekend als de buurt Rijnenburg.

Vóór het ontstaan van de Vinex-locatie was er al bedrijvigheid in Vleuten-De Meern. Zo lag in De Meern net buiten de bebouwde kom het industrieterrein Strijkviertel, thans bedrijvengebied Oudenrijn geheten. Door de nabijheid van de rijkswegen A2 en A12 zijn de sectoren handel en logistiek hier sterk vertegenwoordigd. En in het stroomgebied van de vroegere Rijn waren veel tuinbouwbedrijven, maar die zijn alle of verplaatst naar elders, of verdwenen. In dit voormalige tuinbouwgebied ligt nu onder andere het Máximapark.

Door de bevolkingstoename van minder dan 20.000 in 2001 naar 47.000 in 2016 er bedrijven bij gekomen. In de nieuwe woonwijken Veldhuizen en Vleuterweide zijn nieuwe winkelcentra gebouwd en in het hele gebied, zowel in de woonwijken als daarbuiten, nieuwe horecagelegenheden gevestigd.

Het oude gemeentehuis van Vleuten-De Meern in Vleuten doet thans dienst als hulpsecretarie van de gemeente Utrecht en als wijkbureau.

Zie ook[bewerken]