Vleuten-De Meern (gemeente)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vleuten-De Meern
Voormalige gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Vleuten-De Meern
(Details)
Vleuten-De Meern (gemeente)
Vleuten-De Meern (gemeente)
Situering
Provincie Vlag Utrecht (provincie) Utrecht
Gemeente Vlag Utrecht (gemeente) Utrecht
Coördinaten 52° 4′ NB, 5° 1′ OL
Algemeen
Inwoners (1999) 19.430
Overig
Voormalige gemeente 1954 -
Ontstaan uit Vleuten, Haarzuilens, Oudenrijn en Veldhuizen
Opgegaan in Utrecht in 2001
Portaal  Portaalicoon   Nederland

De voormalige gemeente Vleuten-De Meern is sinds 1 januari 2001 een onderdeel van de gemeente Utrecht, de hoofdstad van de Nederlandse provincie Utrecht. De gemeente omvatte Vleuten, De Meern en ook Haarzuilens, bekend van het kasteel de Haar. In 1999 had de gemeente 19.430 inwoners.

Geschiedenis[bewerken]

In 1811 werden uit de toenmalige gerechten Themaat, De Haar, Vleuten en De Meern, Ouden Rhijn, Heijcop, Papendorp, Galekop, Veldhuizen, Reijerscop-Kreuningen en Reijerscop-St.Pieters vier (nu voormalige) gemeenten gevormd: Vleuten, Oudenrijn, Veldhuizen en Haarzuilens. Uit (delen van) deze gemeenten ontstond op 1 januari 1954 één gemeente: Vleuten-De Meern. Op 1 januari 2001 werd deze gemeente een wijk van Utrecht.

Leidsche Rijn[bewerken]

De gemeentelijke herindeling vond plaats omdat 's lands grootste Vinex-locatie Leidsche Rijn op beide gemeentegronden lag. Het lag voor de hand om heel Leidsche Rijn bij Utrecht te voegen. De kernen Vleuten en De Meern hebben veel van hun zelfstandigheid behouden. Ze zijn echter , samen met Haarzuilens en onder andere de grote nieuwbouwwijken Veldhuizen en Vleuterweide, samengevoegd tot de Utrechtse wijk Vleuten-De Meern.

De bouw van Leidsche Rijn heeft gezorgd voor bedrijvigheid in Vleuten-De Meern, maar ging ten koste van de vele tuinders in het gebied tussen de oude kernen. Op deze grond ligt het Máximapark in de stadsdelen Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern. Het oude gemeentehuis in Vleuten doet dienst als wijkbureau van de gemeente Utrecht.

Zie ook[bewerken]