Vliegbasis Brustem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vliegbasis Brustem (EBST) was een militair vliegveld tussen Brustem en Bevingen, gemeente Sint-Truiden.

Reeds vóór 1940 was deze vliegbasis in gebruik bij de Belgische Luchtmacht. Vanaf 1940 werd ze door de Duitse bezetter gebruikt, met name om Britse bommenwerpers aan te vallen en te vernietigen.

Vanaf 1946 zetelde hier de Belgische luchtmacht. In de nabijheid was onder meer een luchtmacht-opleidingscentrum, zie Kasteel Rochendaal. In 1996 trok de luchtmacht zich terug en kwam er een plan om het geheel een andere bestemming te geven: 19 ha recreatie, 200 ha landbouw en 84 ha bos en natuur. Ook werd een ringweg aangelegd. De startbaan bleef gehandhaafd. Het geheel werd echter sterk verwaarloosd.

In 2004 werd niettemin een plan ontvouwd om de vliegbasis uit te bouwen tot een (civiele) regionale luchthaven, het Vliegveld Sint-Truiden, dat in 2009 zou worden omgedoopt tot Limburg Regional Airport (LRA). In 2007 werd bekend dat een klein deel van het terrein alsnog een militaire bestemming zou krijgen, namelijk als oefenterrein voor de in opleiding zijnde onderofficieren uit het nabijgelegen Saffraanberg. Voorts werden er op het terrein diverse bedrijven gevestigd en worden er trainingsvluchten uitgevoerd.

Vanaf 2013 gingen er stemmen op om een deel van het vliegveld om te bouwen tot drone valley. In december 2017 werd er gestart met de bouw van DronePort, een kenniscentrum voor het bouwen en testen van drones in samenwerking met Stad Sint-Truiden, de Limburgse Reconversiemaatschappij, de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Limburg en privé-investeerder JK Invest. In januari 2019 ging de campus/incubator open.

Een historisch centrum op het terrein van het vliegveld toont documenten die betrekking hebben op de geschiedenis van de vliegbasis.