Vliegbasis Koksijde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vliegbasis Koksijde
Roundel of Belgium.svg
Koksijde Air Base
Hawker Hunter als poortwachter van de basis
IATA: - ICAO: EBFN
Algemene informatie
Type Militair / PPR
Eigenaar Luchtcomponent van de Belgische Strijdkrachten
Plaats Koksijde
Hoogte 6
Coördinaten 51° 5′ NB, 02° 39′ OL
Locatie in België
Vliegbasis Koksijde (België)
Vliegbasis Koksijde
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
11/29 2678 Asfalt
02/20 795 (middle section) Asfalt
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart
Westland Sea King Mk48 RS-01 SAR-helikopter van de Belgische Luchtmacht. Hij werd in 2009, na 33 jaar dienst, opgenomen in de collectie van het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis

Vliegbasis Koksijde (B Koks), ICAO: EBFN, is een militair vliegveld van de Belgische luchtmacht gelegen in Koksijde en Veurne, op een tweetal kilometer van de Belgische kust. Het is de thuisbasis van het 40ste smaldeel, dat opereert met NH90-helikopters voor de search-and-rescue-taak. De basis verwierf bij het bredere publiek bekendheid door de serie en film Windkracht 10.

Tevens fungeert de basis als helikopterhaven van de Belgische marine, die gebruikmaakt van Alouette III-helikopters.[1] Sinds maart 2012 worden de in 2007 bestelde NH90-helikopters, gebouwd door NHIndustries, geleverd ter vervanging van de Sea King helikopters. Vier toestellen met SAR-lay-out worden in Koksijde voorzien.

Op 19 juni 2014 werd de Basis Koksijde officieel ontbonden als eenheidskorps. Voortaan maakt ze deel uit van de 1e Wing op vliegbasis Bevekom.

Jaarlijks vindt de loopwedstrijd Runway Run Koksijde er plaats.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van de Vliegbasis Koksijde gaat terug tot in de Eerste Wereldoorlog. Toen legde het Belgisch leger er een tijdelijk vliegveld aan voor het 1ste, 2de en 3de smaldeel. Het vliegveld verdween opnieuw tussen de twee wereldoorlogen. Vermoedelijk waren de gronden toen in gebruik als landbouwgebied.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog richtte het Duitse leger in Koksijde opnieuw een vliegveld op. Het diende als uitwijkvliegveld voor de Duitse toestellen op weg naar en vanuit Engeland. Tijdens Operatie Donnerkeil in februari 1942 was het tweede geschwader van de eerste nachtjagdgruppe hier tijdelijk gestationneerd. De bedoeling was om dekking te geven aan de uitbraak van de Duitse slagschepen Gneisenau en Scharnhorst en de zware kruiser Prinz Eugen vanuit Brest naar Duitsland. Eén van de piloten van II./NJG 1 was Heinz-Wolfgang Schnaufer, de latere topscorer van de Duitse nachtjacht. Na de bevrijding kwam het vliegveld eerst in handen van Royal Air Force. Deze droeg het in 1946 over aan het Belgisch leger. De Luchtmacht richtte er op 1 januari 1948 de Jachtvliegschool op.

Op 1 juli 1958 kreeg het vliegveld de naam Basis Koksijde. Pas vanaf 1961 werden er de eerste helikopters gestationeerd. In oktober 1974 kreeg de helikoptereenheid zijn huidige benaming: 40e smaldeel Heli.

Het eerste type helikopter dat op Basis Koksijde in gebruik kwam was de Sikorsky HSS1/S-58. Deze werd in het midden van de jaren '70 vervangen door de Westland Seaking Mk.48, zelf in 2019 opgevolgd door de NH90, een reddingshelikopter die ook op fregatten wordt gebruikt voor onderzeebootbestrijding.

Op 22 april 2019 werd bekend dat de vliegbasis in Koksijde zal sluiten en de helikopters zullen verhuizen naar de Luchthaven van Oostende. Dit zal volgens de planning ten laatste in december 2023 gebeuren.[2]

Inkrimping[bewerken | brontekst bewerken]

De omliggende gemeenten denken erover na om de militaire basis op termijn een aantal nieuwe functies te geven zoals die van bedrijventerrein en woonzone.[3]

West Aviation Club[bewerken | brontekst bewerken]

Op het vliegveld is de West Aviation Club actief. De vliegclub beschikt over vier vliegtuigen: OO-KOK, OO-ODK, OO-H20 en de OO-I08.

Luchtshow[bewerken | brontekst bewerken]

Gedurende vele decennia vond op de Vliegbasis Koksijde jaarlijks een internationale luchtshow plaats. Zo goed als alle Europese displayteams hebben er één of meerdere keren gevlogen. De laatste grote luchtshow vond plaats in 2011 en stond in het teken van 65 jaar Belgische Luchtmacht. Onder meer de Thunderbirds (USAF), de Saudi Hawks (Saoedi-Arabië), de Red Arrows (Royal Air Force) en de Patrouille de France (Armée de l'air) verzorgden demonstraties.

Door de besparingen bij de Belgische krijgsmacht worden er sinds 2011 geen luchtshows meer gehouden op de Vliegbasis Koksijde.

In 2014 en 2015 vond er een fly-in met oldtimervliegtuigen plaats die in het teken stond van honderd jaar Eerste Wereldoorlog. In 2016 en 2017 vond aan de zijde van de vliegclub West Aviation Club het Belgian Open Aerobatic Championship plaats.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]