Vliegende Hollander

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Met Vliegende Hollander of Flying Dutchman wordt een spookschip en gerelateerd -figuur bedoeld die volgens de sage eeuwig rondwaren, zie De Vliegende Hollander (volkskunde). Het is de vertaling van het oorspronkelijk Engelstalige werk The Phantom Ship van Frederick Marryat uit 1839.

Daarnaast kunnen deze termen ook nog verwijzen naar:

Transportmiddelen[bewerken]

  • Flying Dutchman (zeilschip)
  • Vliegtuigen van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM) droegen in de jaren 50 het opschrift 'De vliegende Hollander' of 'The flying Dutchman'
  • Op de Blériot van Clément van Maasdijk stond: " FLYING DUTCHMAN" en dat reeds in 1910!
  • Een Vliegende Hollander (speelgoed) is ook een wagentje voor kinderen. Het wordt aangedreven door met de handen een handvat heen en weer te duwen. Het handvat is onder de zitplaats verbonden met een kruk op de achteras. Het kind heeft zijn voeten op de vooras en kan daarmee het wagentje besturen.

Personen[bewerken]

The Flying Dutchman wordt (internationaal) ook gebruikt als een bijnaam van:

Cultuur[bewerken]

Overig[bewerken]


Disambig-dark.svg
Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillen in betekenis of gebruik van Vliegende Hollander inzichtelijk te maken.

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Vliegende Hollander en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in Wikipedia terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers direct op de juiste pagina terechtkomen.