Vliegtuigslurf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een vliegtuigslurf in Vancouver, Canada
Aviobrug gekoppeld aan KLM Boeing 747 in Los Angeles
KLM Boeing gekoppeld aan de pushbacktruck

Een vliegtuigslurf of aviobrug (officieel passagiersbrug, maar die term wordt vrijwel nooit gebruikt) is een beweegbare brug die aan één kant scharnierend bevestigd is aan de terminal en bewegingen in drie richtingen toestaat: zwenken in verticale en horizontale richting en verlengen (of verkorten). Daarmee kan een overdekte verbinding tot stand worden gebracht met elk vliegtuig dat zich dicht genoeg bij de terminal bevindt.

Passagiers lopen bij vertrek vanuit de gate door de vliegtuigslurf naar de deur van het vliegtuig. Bij het uiteinde van de slurf bevindt zich een bedieningspaneel om de slurf aan te sluiten aan het vliegtuig. Op sommige vliegvelden vertakt gezien vanuit het vliegtuig de slurf zich halverwege in tweeën, één deel is bestemd voor de aankomende passagiers en komt aan in het aankomst gedeelte van het vliegveld, vaak de onderste etage, en het andere deel is bestemd voor de vertrekkende passagiers en komt uit bij de gate voor de vertrekkende passagiers. Hiermee voorkomt men menging van passagiers.

Opstelling van het vliegtuig[bewerken]

Aanvankelijk was het gebruikelijk dat vliegtuigen evenwijdig aan het gebouw werden geparkeerd. De slurven moesten daardoor langer zijn dan de lengte van de vleugel. Bovendien ging dit ten koste van de ruimte in de parkeerhaven die nodig is voor het manoeuvreren van de vliegtuigen. Tegenwoordig zet men de vliegtuigen liever met de neus naar het gebouw. De slurf is dan relatief kort en de vliegtuigen kunnen dichter bij elkaar staan.

Afhandeling van het vliegtuig[bewerken]

Aankomst[bewerken]

Wordt het vliegtuig met de neus naar het terminalgebouw geparkeerd, dan bevindt zich op het gebouw een informatiepaneel, het zogenaamde "Visual Docking Guidance System" (VDGS). Het systeem geeft door middel van (gekleurde) lampen/pijltjes visuele aanwijzingen (links/rechts) aan de piloot hoe hij zijn vliegtuig op de juiste manier moet parkeren. Bovendien geeft het systeem tijdens de laatste meters van het parkeren de afstand aan tot de plek waar het toestel tot stilstand moet worden gebracht. De getoonde informatie is afhankelijk van het vliegtuigtype (het ingestelde vliegtuigtype wordt daarom meestal getoond op het bord van het VDGS). Staat het vliegtuig op de juiste plek geparkeerd, dan kan daarna de slurf worden aangesloten.

Bij afwezigheid van het VDGS of indien het systeem defect is wordt een Marshaller gebruikt die aanwijzingen geeft hoe het vliegtuig geparkeerd moet worden.

Vertrek[bewerken]

Een vliegtuig is niet ontworpen om op eigen kracht achteruit te rijden (hoewel het in principe wel mogelijk is). Het vliegtuig vertrekt van de gate door middel van een pushback. De pushback wordt gedaan door een pushback truck die het vliegtuig naar achteren duwt. Tijdens de pushback start het vliegtuig de motoren. Daarna krijgt het vliegtuig de klaring van de verkeersleiding om naar de startbaan te taxiën voor vertrek.

Schiphol[bewerken]

De Nederlandse luchthaven Schiphol was in 1967 een van de eerste luchthavens waar vliegtuigslurven werden ingevoerd. Ze worden sindsdien bij vrijwel alle passagiersvluchten gebruikt.

Sommige opstelplaatsen voor vliegtuigen zijn echter niet voorzien van een vliegtuigslurf. Onder andere sommige low-costcarriers maken (om tijd en geld te besparen) geen gebruik hiervan bij vertrek van de H- of M-pier. De passagiers lopen van de gate naar de vliegtuigtrap.

Soms wordt er voor het instappen nog gebruikgemaakt van bussen om de passagiers naar het vliegtuig te brengen. Is het vertrek van een vliegtuig van een "buffer" opstelplaats dan worden de passagiers per bus naar de vliegtuigtrap gebracht.

Trivia[bewerken]

Sommige kleinere vliegtuigen (onder andere Fokker F28 Fellowship, Bombardier CRJ1000) hebben een deur met een trap aan de binnenkant van de deur. Die deur klapt dus naar beneden open. Dit heeft het voordeel dat er geen vliegtuigtrap nodig is. Een slurf past echter niet aan zo'n toestel. De oplossing daarvoor is dat de slurf vlak bij de trap van het vliegtuig op de grond wordt gezet.

Externe links[bewerken]