Vliegtuigslurf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een vliegtuigslurf in Vancouver, Canada
Een Airbus A380 van Lufthansa wordt gelijktijdig met drie vliegtuigslurven gekoppeld
Aviobrug gekoppeld aan KLM Boeing 747 in Los Angeles

Een vliegtuigslurf of aviobrug (officieel passagiersbrug, maar die term wordt vrijwel nooit gebruikt, de Engelse term jet bridge of jetway wordt ook gebruikt) is een beweegbare brug die aan één kant scharnierend bevestigd is aan de terminal en bewegingen in drie richtingen toestaat: zwenken in verticale en horizontale richting en verlengen (of verkorten). Daarmee kan een overdekte verbinding tot stand worden gebracht met elk vliegtuig dat zich dicht genoeg bij de terminal bevindt. Afhankelijk van de grootte van een toestel kunnen ook meerdere slurven ingezet worden. De gate ingezet voor grotere vliegtuigtypes kan dan uitgerust worden met twee of drie vliegtuigslurven. Zo zijn sommige luchthavens voor hun gates voor grotere vliegtuigen waaronder de Airbus A380 voorzien van drie slurven.

Passagiers lopen bij vertrek vanuit de gate door de vliegtuigslurf naar de deur van het vliegtuig. Bij het uiteinde van de slurf bevindt zich een bedieningspaneel om de slurf aan te sluiten aan het vliegtuig. Op sommige vliegvelden vertakt gezien vanuit het vliegtuig de slurf zich halverwege in tweeën, één deel is bestemd voor de aankomende passagiers en komt aan in het aankomst gedeelte van het vliegveld, vaak de onderste etage, en het andere deel is bestemd voor de vertrekkende passagiers en komt uit bij de gate voor de vertrekkende passagiers. Hiermee voorkomt men menging van passagiers.

De eerste vliegtuigslurf werd op 29 juli 1959 in gebruik genomen op de internationale luchthaven van San Francisco.

Opstelling van het vliegtuig[bewerken]

Aanvankelijk was het gebruikelijk dat vliegtuigen evenwijdig aan het gebouw werden geparkeerd. De slurven moesten daardoor langer zijn dan de lengte van de vleugel. Bovendien ging dit ten koste van de ruimte in de parkeerhaven die nodig is voor het manoeuvreren van de vliegtuigen. Tegenwoordig zet men de vliegtuigen liever met de neus naar het gebouw. De slurf is dan relatief kort en de vliegtuigen kunnen dichter bij elkaar staan.

Afhandeling van het vliegtuig[bewerken]

Aankomst[bewerken]

Wordt het vliegtuig met de neus naar het terminalgebouw geparkeerd, dan bevindt zich op het gebouw een informatiepaneel, het zogenaamde "Visual Docking Guidance System" (VDGS). Het systeem geeft door middel van (gekleurde) lampen/pijltjes visuele aanwijzingen (links/rechts) aan de piloot hoe hij zijn vliegtuig op de juiste manier moet parkeren. Bovendien geeft het systeem tijdens de laatste meters van het parkeren de afstand aan tot de plek waar het toestel tot stilstand moet worden gebracht. De getoonde informatie is afhankelijk van het vliegtuigtype (het ingestelde vliegtuigtype wordt daarom meestal getoond op het bord van het VDGS). Staat het vliegtuig op de juiste plek geparkeerd, dan kan daarna de slurf worden aangesloten.

Bij afwezigheid van het VDGS of indien het systeem defect is wordt een Marshaller gebruikt die aanwijzingen geeft hoe het vliegtuig geparkeerd moet worden.

Vertrek[bewerken]

Een vliegtuig is niet ontworpen om op eigen kracht achteruit te rijden (hoewel het in principe wel mogelijk is). Het vliegtuig vertrekt van de gate door middel van een pushback. De pushback wordt gedaan door een pushback truck die het vliegtuig naar achteren duwt. Tijdens de pushback start het vliegtuig de motoren. Daarna krijgt het vliegtuig de klaring van de verkeersleiding om naar de startbaan te taxiën voor vertrek.

Schiphol[bewerken]

De Nederlandse luchthaven Schiphol nam in 1967 vliegtuigslurven in gebruik. Ze worden sindsdien bij vrijwel alle passagiersvluchten gebruikt.

Sommige opstelplaatsen voor vliegtuigen zijn echter niet voorzien van een vliegtuigslurf. Onder andere sommige low-costcarriers maken (om tijd en geld te besparen) geen gebruik hiervan bij vertrek van de H- of M-pier. De passagiers lopen van de gate naar de vliegtuigtrap. Kleinere (regionale) vliegtuigen zijn in sommige gevallen niet geschikt voor vliegtuigslurven.

Soms wordt er voor het instappen nog gebruikgemaakt van bussen om de passagiers naar het vliegtuig te brengen. Is het vertrek van een vliegtuig van een "buffer" opstelplaats dan worden de passagiers per bus naar de vliegtuigtrap gebracht.

Trivia[bewerken]

Sommige kleinere vliegtuigen (onder andere Fokker F28 Fellowship, Bombardier CRJ1000) hebben een deur met een trap aan de binnenkant van de deur. Die deur klapt dus naar beneden open. Dit heeft het voordeel dat er geen vliegtuigtrap nodig is. Een slurf past echter niet aan zo'n toestel. De oplossing daarvoor is dat de slurf vlak bij de trap van het vliegtuig op de grond wordt gezet.

Externe links[bewerken]