Vliegtuigstoel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
JAL First class-stoelen.

Een vliegtuigstoel is een stoel in een vliegtuig, waarop passagiers tijdens de vlucht zitten. De vliegtuigstoelen zijn in het algemeen in rijen verdeeld in de cabine. Een overzicht hiervan wordt ook wel aangeduid met de Engelse term seat map.

Veiligheid[bewerken]

In verband met de veiligheid zijn de stoelen vastgebout aan een rail op de grond. Zodoende kunnen de stoelen makkelijk verplaatst worden als de luchtvaartmaatschappij een andere indeling wil.

Ook zijn de stoelen voorzien van veiligheidsgordels. Vanaf elke stoel kan het bordje "Fasten Seatbelts" (riemen vast) gezien worden en wanneer deze verlicht is, moeten de riemen worden vastgemaakt. Dit is altijd het geval tijdens het taxiën, het opstijgen en de landing. [1] Maar ook bijvoorbeeld in geval van turbulentie kan de gezagvoerder besluiten het bordje aan te zetten.

Functies en voorzieningen[bewerken]

In de oudste vliegtuigen waren de stoelen aan boord leunstoelen die los in de cabine stonden opgesteld. Maar bewegende meubels in een vliegtuig zijn een veiligheidsrisico en tegenwoordig worden de stoelen bevestigd aan de vloer. Omdat luchtvaartmaatschappijen een zekere mate van flexibiliteit met de configuratie van de stoelindeling willen hebben, zijn de stoelen bevestigd aan een railsysteem onder de vloer. Hiermee zijn aanpassingen in het aantal rijen slechts een kleine ingreep.

Basisvoorzieningen[bewerken]

Stoelzak met veiligheidsinstructies, tijdschriften en een reisziektezakje

Vliegtuigstoelen zijn meestal voorzien van aanvullende voorzieningen ten behoeve van veiligheid en comfort van de passagier. Zo kunnen stoelen een naar voor en achter beweegbare rugleuning hebben die door de passagier kan worden ingesteld tijdens de vlucht. Meestal is dit een mechanisch systeem, en bij veel luchtvaartmaatschappijen is dit in de duurdere classes een elektronisch systeem. De meeste vliegtuigen bieden ook een uitklapbaar tafeltje dat de passagier tijdens de vlucht kan gebruiken om van te eten. Afhankelijk van de ruimte zit dit tafeltje aan de achterkant van de rugleuning de passagiersstoel ervoor, of in de armleuning van de eigen stoel. Verder is er veelal een zak waarin naast de standaard Safety on board-instructies, eventueel een tijdschrift te vinden is.

Scherm aan een economyclass vliegtuigstoel (Thai Airways International Airbus A340), het tafeltje is ingeklapt.