Vliegveld Bergen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vliegveld Bergen
IATA: ICAO:
Algemene informatie
Plaats Bergen, Vlag van Nederland Nederland
Coördinaten 52° 39′ NB, 04° 42′ OL
Locatie in Nederland
Vliegveld Bergen (Nederland (hoofdbetekenis))
Vliegveld Bergen
Startbanen
  Lengte   Materiaal
16 ha
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Vliegveld Bergen was een militair vliegveld ten zuiden van Bergen (Noord-Holland) dat bestond van 1937 tot 1944.

Geschiedenis[bewerken]

Het militaire vliegveld bij Bergen werd vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog aangelegd. Hier werden jachtvliegtuigen opgesteld. Het was een drassig gebied en voor de afwatering werd een gemaal gebouwd.[1] Deze staat verdekt opgesteld in de dijk bij de Bergerringsloot. Het gemaal werkte niet optimaal en zware vliegtuigen liepen vast in de zachte polderbodem.[1]

Tweede Wereldoorlog[bewerken]

Vliegveld Bergen werd in gebruik genomen voor het dreigende gevaar van een oorlog van Duitse zijde. Vanwege de grote drassigheid en de daarmee gepaard gaande hoge kosten om het een volwaardig vliegveld te maken, werd door het Departement van Oorlog besloten het slechts met één landings- en startbaan toe te rusten, dat wil zeggen alleen het platform voor de hangaars. Er konden daardoor alleen lichte typen vliegtuigen, zoals de Fokker G.I van de 4e Jacht Vliegtuig Afdeeling (4e JAVA), gebruik van maken.

De bemanning werd ondergebracht in een van de hangars terwijl de vliegtuigen - dicht opeen – op het voorliggende platform werden opgesteld.[1] Op 10 mei 1940 werd tijdens een luchtaanval van de binnengedrongen Duitse Luftwaffe het vliegveld zwaar gebombardeerd[1] en werden de Nederlandse vliegtuigen beschadigd, op één na, die wist op te stijgen en te ontkomen.

Na de overgave van Nederland aan de Duitse bezetter, viel het vliegveld op 15 mei in handen van de Duitsers. Het werd weer voor gebruik gereedgemaakt en uitgebreid. Er werden in het noordelijk gedeelte bunkers gebouwd, en vliegtuigopstelplaatsen werden aangelegd, terwijl verder op het terrein onderkomens werden gebouwd, het terrein gedraineerd werd en wegen aangelegd werden. In de zomer van 1940 werd het vliegveld in gebruik genomen en er werden de eenheden 7./JG 54, 8./JG 54 en 9./JG 54 (met Messerschmitt Bf109E’s) gestationeerd voor taken, zoals luchtverdediging, kustbewaking en het escorteren van schepen of konvooien. Ook bommenwerpers gebruikten het vliegveld als uitwijkhaven.

Op 4 mei 1944 werd het vliegveld door geallieerde vliegtuigen gebombardeerd, doordat deze hun feitelijke doelen in Duitsland vanwege het slechte weer niet konden bereiken. Vlak na D-day werd het vliegveld op 10 juni 1944 door de Duitsers onbruikbaar gemaakt, uit vrees voor eventuele vijandelijke landingen.

In het kader van Operatie Manna en Chowhound was het vliegveld een van de elf Nederlandse voedseldroppingsterreinen. Begin mei 1945 werden hier diverse malen voedsel uit geallieerde vliegtuigen geworpen.

Naoorlogse periode[bewerken]

Na de bevrijding werd het vliegveld niet meer gebruikt en werden veel bunkers en andere bebouwing gesloopt. Van de hangars resteert weinig, de rails van de roldeuren in de betonplaten van het platforms zijn nog aanwezig. Alleen een aantal Duitse bunkers (plaatselijk bekend als het Bunkerdorp) en wegen herinnert nog aan de bezettingstijd. Het gemaal is nog steeds compleet aanwezig. Het terrein kreeg een mobilisatiebestemming voor de Koninklijke Landmacht tot rond 2004. Een klein gedeelte van het gebied werd daarna nog gebruikt door de Korps Nationale Reserve (Natres).

In 2013 werd het terrein aangekocht door initiatiefnemers van Ecodorp Bergen, met het doel er een duurzame, ecologische woon- en werkgemeenschap op te richten.

In mei 2016 werd een museum geopend op het vliegveld.

Literatuur[bewerken]

  • Vliegveld Bergen NH 1938-1945, J.H. Schuurman; Uitgeverij De Coogh Bergen, 2001; ISBN 9075440049.

Externe link[bewerken]