Naar inhoud springen

Vliegveld De Kooy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Maritiem Vliegkamp De Kooy
Den Helder Airport
Luchtfoto van Den Helder Airport
Luchtfoto van Den Helder Airport
IATA: DHRICAO: EHKD
Algemene informatie
Opgericht 1918
Plaats Den Helder
Hoogte 1 m / 4 ft
Coördinaten 52° 55′ NB, 04° 46′ OL
Tijdzone UTC+1
Website www.denhelderairport.nl
Locatie in Nederland
Vliegveld De Kooy (Nederland)
Vliegveld De Kooy
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
03/21 1275 m / 4183 ft Asfalt
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Vliegveld De Kooy is een Nederlands vliegveld ten zuidoosten van Den Helder. Het herbergt sinds 1918 het militaire Maritiem Vliegkamp De Kooy en sinds 1981 het civiele Den Helder Airport. Het is tevens, de thuisbasis van het (860 Squadron) van het Defensie Helikopter Commando (DHC) dat met 19, NH90 NFH maritieme gevechtshelikopters opereert.

Het vliegveld is van oorsprong een vliegkamp van de Marine Luchtvaartdienst (MLD) en werd geopend in 1918.[1] Vliegkamp De Kooy was tot 2008 thuisbasis van de 'Groep Maritieme Helikopters' (MARHELI) van de MLD. Daarna kwam het als Maritiem Vliegkamp De Kooy onder het Defensie Helikopter Commando van de Koninklijke Luchtmacht te vallen.

Het in 2008 opgerichte Defensie Helikopter Commando (DHC) op de Vliegbasis Gilze-Rijen werden alle luchtmacht- en marinehelikopters ondergebracht. De Minister van Defensie besloot tevens tot overheveling van de door Vliegbasis Leeuwarden uitgevoerde Search And Rescue (SAR) taken naar de Kooy. De voorheen op de Kooy gelegerde Westland Lynx-helikopters werden vervangen door NH90 Nato Frigate Helikopters voor maritieme taken. Deze worden zowel door Marine als Luchtmacht personeel bemand. De in 2020 op MVK De Kooy gelegerde onderdelen zijn:

  • 7 Squadron (verzorgt alle opleidingen voor NH-90NFH)
  • 860 Sq (verricht maritieme helikoptertaken)
  • 990 Sq (onderhoudt de maritieme helikopters)

Het einde van de Koude Oorlog bracht krimp van de militaire luchtvaart, daarom werd gezocht naar een alternatieve invulling van het vliegveld.[2] Zo ontstond Den Helder Airport dat zich voornamelijk richt op de offshore helikoptervluchten naar booreilanden en productieplatforms. Ook bevindt zich er vliegclub en -school Aeroclub Maritime. In het verleden was Heldair Aviation, een bedrijf voor luchtvaart-gerelateerde diensten als luchtfotografie en asverstrooien er gevestigd. Het veld wordt ook gebruikt voor rondvluchten boven Noord-Holland en de Waddeneilanden.

Den Helder Airport is lid van de North Sea Heliports Alliance (NSHA). Leden zijn Aberdeen International Airport, Emden Airport, Esbjerg Airport, Humberside Airport, Avinor Stavanger Airport en Den Helder Airport. Ze werken samen om samen te zorgen voor veilige en efficiënte (offshore) helikopter operaties.

Op het vliegveld staat een weerstation van het KNMI, deze verving in 1972 het weerstation op de Zeedijk van Den Helder.

Heldair Show Maritiem

[bewerken | brontekst bewerken]

Onder de naam Heldair Show Maritiem werden in 2007, 2009, 2012 en 2017 vliegshows en open dagen gehouden waaraan zowel het civiele als militaire deel deelnamen.

Bijzonderheden

[bewerken | brontekst bewerken]
  • Baan 03-21, lengte: 1275 m, breedte: 30 m voorzien van CAT I Instrument Landing System (ILS). Localizer DKY, 108,9 MHz.
  • ICAO-luchthaven-identificatiecode 'EHKD'
  • Alle zweefvliegactiviteiten van Zweefvliegclub Den Helder zijn vanwege het toegenomen vliegverkeer op De Kooy verplaatst naar de Wieringermeer.
  • Vluchten met modelvliegtuigen 's avonds en in de weekeinden vanaf de grasdelen.
  • Meteo: actuele weergegevens voor EHKD via de KNMI METAR-pagina.
  • Vliegprocedures: verkrijgbaar in de AIP
  • Nav.Aid: 1,1 NM zuidwest van het veld radiobaken DEN HELDER VOR-DME (HDR 115,550 MHz CH102 Y).
  • Communicatie: 'RAPCON North' VHF 132,025 MHz, 'Arrival' VHF 124,230 MHz, 'Final' VHF 123,3 MHz, 'Tower' VHF 120,130 MHz, 'Ground' VHF 121,730 MHz.
Zie de categorie De Kooy Airfield van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.