Vliegveld Haamstede

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vliegveld Haamstede
Vliegveld Haamstede vanuit de lucht gezien
Vliegveld Haamstede vanuit de lucht gezien
IATA: ICAO:
Algemene informatie
Plaats Haamstede, Vlag van Nederland Nederland
Coördinaten 51° 43′ NB, 3° 43′ OL
Locatie in Nederland
Vliegveld Haamstede
Vliegveld Haamstede
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Vliegveld Haamstede is een vliegveld bij Haamstede in de Nederlandse gemeente Schouwen-Duiveland. Officieel is het vliegveld een aangewezen luchtvaartterrein maar er mogen alleen zweefvliegtuigen starten en landen. Momenteel wordt het veld gebruikt door de zweefvliegers van Vliegclub Haamstede.

Vliegveld Haamstede was in 1930 het eerste vliegveld waarop de KLM vanaf Waalhaven interne lijnvluchten vloog. In 1932 werd de dienst verlengd naar Vlissingen, daarna naar Knokke. Dit werd het "millionairslijntje" genoemd: rijke Rotterdammers gingen ermee naar het casino. Rond 1936 was vliegveld Haamstede, na Schiphol en Waalhaven, het derde vliegveld van Nederland voor wat betreft vervoer. De luchtlijn werd in 1939 stilgelegd in verband met de gespannen toestand in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog.[1] De dienst is na de oorlog niet hervat.

Het vliegveld, dat sinds 1939 ook in gebruik was als militaire vliegschool, werd op 18 maart 1940 gevorderd door de militaire autoriteiten. Bij aanvang van de oorlog beschikte het vliegveld over 26 vliegtuigen, meest Fokker C.V's en Koolhoven FK 51's. Op 13 mei werden bij een beschieting door twintig Messerschmitts op één na alle vliegtuigen vernietigd. Aangezien verder verzet nu onmogelijk was werd de landingsbaan onklaar gemaakt en werd het vliegveld een dag later verlaten.[2]

Tijdens de meidagen van 1940 waren ca. 160 militairen op de vliegbasis van Haamstede en Vlissingen. Zij vertrokken naar Frankrijk en staken vandaar over naar Engeland. Zij vormden de kern van de Prinses Irene Brigade, samen met 60 adelborsten uit Den Helder.

Externe links[bewerken]