Vliegveld Leopoldsburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vliegveld Leopoldsburg - Beverlo
IATA: ? ICAO: EBLE
Algemene informatie
Opgericht 1913
Type privé
Plaats Beverlo
Hoogte 63 m
Coördinaten 51° 7′ NB, 05° 18′ OL
Website http://www.eble.be/
Locatie in België
Vliegveld Leopoldsburg (België (hoofdbetekenis))
Vliegveld Leopoldsburg
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
08/26 600 m asfalt
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Het Vliegveld Leopoldsburg - Beverlo is onderdeel van het militaire Kamp van Beverlo. Het bevindt zich op de grens van Beverlo en Hechtel in het controlegebied van Vliegbasis Kleine-Brogel.

De 4e Regionale Direktie der Bouwwerken gaf aan Aeroclub Sanicole vzw een vergunning om een vliegveld uit te baten. Deze club is er sinds 1971 gevestigd mede dankzij de inzet van Lucien Plees, de toenmalige burgemeester van Beverlo. Op 29 april 1972 werd het luchthavengebouw officieel ingehuldigd. De naam Sanicole is afkomstig van de sanitaire groothandel van wijlen stichter Lucien Plees.

Voor defensie heeft dit veld nu de status van een landingsstrip. Het wordt ook nog gebruikt door para's van Schaffen en door Agusta A109-helikopters van de Belgische luchtcomponent.

Vliegshow[bewerken | brontekst bewerken]

Elk jaar in september wordt de internationale Sanicole vliegshow georganiseerd op dit vliegveld. De enige burgerluchtvaartshow van België. In 2011 was de airshow toe aan haar 35ste editie. Dit was ook het tweede jaar dat er, naast de gebruikelijke airshow op zondag, ook een sunset airshow werd georganiseerd op vrijdagavond bij valavond.

Experimental Days[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2015 worden hier ook de Experimental Days georganiseerd. Dit evenement heeft plaats elk eerste weekend van juli en brengt vliegtuigbouwers en restaurateurs van over heel Europa naar Sanicole.