Vlijtig liesje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlijtig liesje
Bloemen met sporen
Bloemen met sporen
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Asteriden
Orde: Ericales
Familie: Balsaminaceae (Balsemienfamilie)
Geslacht: Impatiens (Springzaad)
Soort
Impatiens walleriana
Hook.f. (1868)
bloem
bloem
Afbeeldingen Vlijtig liesje op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Vlijtig liesje op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het vlijtig liesje (Impatiens walleriana) is een 30–60 cm hoge, overblijvende, kruidachtige, sterk vertakte halfheester met kale, gladde, glanzende, doorschijnende stengels. De bladeren zijn onder aan de stengels afwisselend geplaatst en in het bovenste gedeelte staan ze in kransen. De bladeren zijn elliptisch tot lancetvormig, in de bladsteel versmald, toegespitst en aangedrukt getand.

De bloemen zijn karmijnrood, scharlakenrood, vermiljoenrood, rozerood, roze of wit van kleur. Ze zijn plat van vorm en steken uit boven de vliezige steunbladeren. Ze worden tot 4 cm breed, zijn bijna radiair symmetrisch en dragen een fijne, lange spoor.

Het vlijtig liesje komt van nature voor in de bergen in tropisch Afrika en op Zanzibar. De soort wordt veel als kamerplant toegepast, hoewel hij de laatste jaren in de handel wordt overschaduwd door de verwante Nieuw-Guinea-impatiens, die ook wel onder de naam “vlijtig liesje” wordt verkocht. De plant is gemakkelijk vegetatief te vermeerderen door middel van stekken.