Kerkhof van Vlissegem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Vlissegem Churchyard)
Naar navigatie springen Jump to search
Kerkhof van Vlissegem
Kerk en kerkhof
Kerk en kerkhof
Plaats Vlissegem Vlag van België België
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

Het Kerkhof van Vlissegem is een gemeentelijke begraafplaats in het Belgische dorp Vlissegem (De Haan). Het ligt in het centrum van het dorp rond de Sint-Blasiuskerk en wordt gedeeltelijk omgeven door een witgekalkte muur en een metalen afsluiting. Aan de noordelijke zijde van de kerk, net buiten de omheining, staat een herdenkingsmonument voor de militaire en burgerlijke slachtoffers uit beide wereldoorlogen.

Britse oorlogsgraven[bewerken]

Vlissegem Churchyard
Graven van de Britse vliegtuigbemanning
Graven van de Britse vliegtuigbemanning
Locatie Vlissegem, Vlag van België België
Totaal aantal slachtoffers 7
Type Begraafplaats bij kerk
Verantwoordelijke Commonwealth War Graves Commission

Achter de kerk liggen 6 Britse en 1 Canadese gesneuvelde uit de Tweede Wereldoorlog. Zes van hen liggen in een afzonderlijk perk. Zij waren de bemanning van een Vickers Wellington bommenwerper die op 16 april 1942 neerstortte in de omgeving van Vlissegem.[1]

Eén Britse soldaat ligt afzonderlijk begraven. Het is het graf van schutter Austin Richard Langley. De juiste datum van zijn overlijden kon niet worden vastgesteld maar men verondersteld dat hij sneuvelde tussen 10 mei en 4 juni 1940.

De graven worden onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission en staan er geregistreerd als Vlissegem Churchyard.

De kerk en het kerkhof staan op de Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed.[2]