Vlodrop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlodrop
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Vlodrop
(Details)
Vlodrop
Vlodrop
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Roerdalen Roerdalen
Coördinaten 51° 8′ NB, 6° 4′ OL
Algemeen
Inwoners (1 jan 2007) 2637
Overig
Postcode 6063
Netnummer 0475
Detailkaart
Locatie in de gemeente Roerdalen
Locatie in de gemeente Roerdalen
Foto's
Rijksmonument voormalig College St. Ludwig in 2007
Rijksmonument voormalig College St. Ludwig in 2007
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Vlodrop (Limburgs: Vlórp) is een kerkdorp in de gemeente Roerdalen in de Nederlandse provincie Limburg. Het ligt langs de rivier de Roer, aan de Duitse grens tussen Roermond en Heinsberg.

Vlodrop bestaat uit het dorp Vlodrop, het gehucht Vlodrop-station, de buurtschap Etsberg (met de watermolen "Gitstappermolen") en daarnaast het buitengebied met een gedeelte van het Nationaal Park De Meinweg en het rijksmonument voormalig College St. Ludwig.

Naam[bewerken]

De naam Vlodrop is ontstaan uit Flodorp door metathesis van de stam -dorp. Vergelijk de plaatsnaam Geldrop.

Geschiedenis[bewerken]

Vlodrop heeft een lange geschiedenis. De plaats werd voor het eerst in een oorkonde genoemd in het jaar 943. De eerste bekende heer van Vlodrop was Reinier van Flodrop, grootvazal van Gelder, die omstreeks 1290 leefde.Vlodrop hoorde bij het Overkwartier of Spaans Opper-Gelre. Vanaf 1713 kwam Vlodrop samen met enkele andere gemeenten als Staats-Opper-Gelre aan de Verenigde Provinciën.

Economie[bewerken]

De voormalige staatsmijn Beatrix, gelegen in Herkenbosch, was de jongste van de kolenmijnen in Limburg. De bouw werd in 1954 begonnen om het Vlodropper kolenveld te ontginnen, maar de aanleg werd gestaakt in 1962 en de mijn is nooit in productie genomen. Het concern DSM (de voormalige Staatsmijnen) bezit echter nog steeds de concessie daartoe. In de toekomst kan de winning wellicht weer rendabel worden. Tevens bevindt zich in Vlodrop de hoofdlocatie van de attractiecontructeur Vekoma. Dit bedrijf heeft tot op heden de bouw van de duurste achtbaan ter wereld op zijn naam staan.

Transport[bewerken]

In de buurtschap Vlodrop-Station stond het voormalige station Vlodrop. Onduidelijk is of het traject Roermond-Dalheim van de oude internationale spoorlijn genaamd IJzeren Rijn ooit weer in gebruik genomen zal worden. Vanaf Vlodrop-station kan men in 10 minuten naar Dalheim lopen, waar nu het eindstation is van treinen (zowel personen- als vrachtvervoer) uit Rheydt en Mönchengladbach.

TM-beweging[bewerken]

Het voormalig College St. Ludwig, nu een rijksmonument maar oorspronkelijk een Franciscaans kloostercomplex met jongensinternaat, was de residentie van Maharishi Mahesh Yogi, de grondlegger van de Transcendente-Meditatie-beweging, tot zijn overlijden op 5 februari 2008. Het gebouw diende ook als wereldhoofdkwartier van de TM-beweging. Tussen de Maharishi-organisatie en enkele dorpsbewoners, verenigd in de Stichting Burgercomité St. Ludwig, ontstond een conflict nadat de Maharishi-organisatie het rijksmonument op woensdag 12 september 2001 illegaal begon te slopen om te kunnen vervangen door een nieuw gebouwencomplex. Dit voortslepende conflict werd jarenlang juridisch uitgevochten tot aan de Raad van State toe, die op 20 december 2014 een (tussen)uitspraak deed in een door de Stichting Burgercomité St. Ludwig aangevraagde voorlopige voorziening waaruit kan worden afgeleid dat het ingestelde hoger beroep geen stand zal houden. De Raad van State is het in zekere zin eens met de gemeente Roerdalen dat sloop van het rijksmonument St. Ludwig is toegestaan, omdat er geen andere bestemming kon worden gevonden en herstel van het voormalig kloostercomplex, door de eigenaar geraamd op vele tientallen miljoenen Euro's, financieel onhaalbaar blijkt te zijn.[1] In Vlodrop werd eigen geld geaccepteerd dat uitgegeven wordt door de TM-beweging, in samenwerking met Fortis Bank: de Raam (1 raam = 10 Euro).

Bij het rijksmonument voormalig College St. Ludwig ligt in het bos ook een begraafplaats met begraafplaatskapel : de Sint-Ludwigkapel.

Kerk[bewerken]

De Sint-Martinuskerk werd in 1929-1930 gebouwd naar een ontwerp van Caspar Franssen, ter vervanging van een parochiekerkje uit 1782. In 1944-1945 werd de kerk zwaar beschadigd. Na de oorlog werd hij door Joseph Franssen hersteld. De herbouw van de toren vond pas plaats in 1954.

Bekende Vlodroppers[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

  1. http://www.nu.nl/binnenland/3958403/monumenteel-klooster-vlodrop-mag-gesloopt-worden.html