Vloerzegem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vloerzegem
Dorp in België Vlag van België
Vloerzegem (België)
Vloerzegem
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Geraardsbergen
Coördinaten 50° 49′ NB, 3° 55′ OL
Algemeen
Oppervlakte 1,80 km²
Overig
Postcode 9506
Detailkaart
Vloerzegem (Oost-Vlaanderen)
Vloerzegem
Locatie in Oost-Vlaanderen
Portaal  Portaalicoon   België

Vloerzegem is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Samen met Smeerebbe vormt het Smeerebbe-Vloerzegem, een deelgemeente van Geraardsbergen, met een oppervlakte van 366 ha (Vloerzegem 180 ha, Smeerebbe 186 ha).

Vloerzegem heeft als postnummer 9506, samen met de kleine helft van de Geraardsbergse deelgemeenten. Het dorp ligt in de Denderstreek, in Zandlemig Vlaanderen, in een golvend landschap waarvan de hoogte varieert van 22m tot 47m.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vloerzegem - plaatselijk 'Vluzzegem' - wordt voor het eerst in 1148 vermeld als 'Florsengem', wat niet eens zo ver af staat van de Germaanse grondvorm 'Florsinga Haim' of 'Nederzetting van Florso's nakomelingen' (vgl. Karolingers, de nakomelingen van Karel de Grote).

De parochie behoorde tot aan de Franse Revolutie tot het kerngebied van de Baronie van Boelare, in de kasselrij en het Land van Aalst. Ze vormde samen met Schendelbeke een vierschaar. Bij de invoering van de gemeente werd Vloerzegem een parochie, maar in 1825 werd het al samengevoegd met Smeerebbe tot de gemeente Smeerebbe-Vloerzegem, dat in 1977 een deelgemeente werd van de stad Geraardsbergen.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

De 16de-eeuwse parochiale Sint-Mattheuskerk is laat-gotisch, met een oudere vieringtoren. De regering beschermde ze in 1974 samen met de onmiddellijke omgeving als monument en als landschap.