Vnukovo Airlines-vlucht 2801

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vnukovo Airlines-vlucht 2801
Overzicht
Datum 29 augustus 1996
Type ramp Controlled flight into terrain
Locatie Operafjellet, Spitsbergen, Noorwegen
Doden 141
Gewonden 0
Vliegtuig(en)
Vliegtuigtype Tupolev Tu-154M
Registratienummer RA-85621
Maatschappij Vnukovo Airlines
Vertrekpunt Internationale Luchthaven Vnoekovo
Eindbestemming Svalbard Airport
Passagiers 130
Bemanning 11
Overlevenden 0
Lijst van luchtvaartongevallen
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart
Uitzicht op Operafjellet

Vnukovo Airlines-vlucht 2801 was een internationale chartervlucht die op 29 augustus 1996 om 10:22:23 uur MET, neerstortte in Operafjellet, Spitsbergen, Noorwegen. Alle inzittenden van de Tupolev Tu-154M kwamen om het leven. Het was het vliegtuigongeluk met het grootste aantal dodelijke slachtoffers ooit in Noorwegen.[1] Het ongeluk staat ook wel bekend als het Operafjell-ongeluk (Noors: Operafjell-ulykken).

Het ongeval was het resultaat van een aantal navigatiefouten, waardoor het vliegtuig 3,7 kilometer (2,3 mijl) naast de (verlengde) hartlijn van de landingsbaan terechtkwam. Het ongeval werd onderzocht door het Accident Investigation Board Norway in samenwerking met het Interstate Aviation Committee.

Het vliegtuig met registratienummer RA-85621 was gecharterd door Arktikugol, een Russisch staatsmijnbedrijf. Het moest Russische en Oekraïense werknemers van de Internationale Luchthaven Vnoekovo in Moskou, Rusland naar Svalbard Airport in Longyearbyen, Noorwegen brengen. Alle passagiers kwamen uit de plaatsen Barentszburg en Pyramiden.

De slachtoffers van het ongeval waren 11 bemanningsleden en 130 passagiers, waarvan 3 kinderen. Het ongeval droeg mede bij aan de beslissing van Arktikugol om de nederzetting Pyramiden te sluiten. Dat gebeurde twee jaar later.