Vochtig continentaal klimaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Globale verdeling van het vochtig continentaal klimaat

Met een vochtig continentaal klimaat of vochtig landklimaat wordt een gematigd klimaat bedoeld dat hoofdzakelijk op de middelste breedtegraden van zowel het noordelijk als het zuidelijk halfrond te vinden is. Belangrijke kenmerken van dit klimaat zijn de grote thermische amplitudes ofwel het grote verschil in temperatuur tussen zomer en winter, en het feit dat er gedurende het hele jaar sprake is van ongeveer evenveel neerslag, dus geen droge of natte seizoenen, zoals wel het geval is in een vochtig subtropisch klimaat. De thermische amplitude kan in deze klimaatzones soms oplopen tot 33 °C, maar bevindt zich meestal tussen de 15 en 22°C. De thermische amplitude wordt kleiner naarmate een gebied zich dichter bij een zee of oceaan bevindt (zie ook zeeklimaat). Het vochtig continentale klimaat grenst in het noorden aan het subarctische klimaat (Köppen: Dfc/Dwc).

Klimaattypen[bewerken]

Globale verdeling van de klimaatzones volgens de klimaatclassificatie van Köppen.

Volgens de klimaatclassificatie van Köppen kan het vochtige continentale klimaat verder worden opgedeeld in twee categorieën, Dfa en Dfb. De gemiddelde temperatuur ligt voor beide categorieën boven de 10 °C in de warmste maand en onder de -3°C in de koudste.

Dfa[bewerken]

Klimaatzones van het type Dfa komen alleen voor op het noordelijk halfrond. Code Dfa betekent dat de gemiddelde temperatuur in de warmste maand (juli of augustus) hoger is dan 22 °C. In de betreffende gebieden loopt de gemiddelde temperatuur in de warmste maand uiteen van 27 tot 32 °C, terwijl de gemiddelde temperatuur in de koudste maand onder de -3 °C blijft.

Dit type klimaat is kenmerkend voor veel delen van Noord-Amerika zoals het Middenwesten, het zuiden van Ontario en grote delen van Canada. Steden in deze zone zijn bijvoorbeeld Chicago, Cleveland, Niagara Falls, Detroit, Indianapolis, Kansas City en Toronto. In Europa wordt dit type klimaat aangetroffen in de buurt van de Zwarte Zee in het zuiden van Oekraïne, in het zuiden van Rusland en Moldavië en in het oosten van Roemenië. Ook in delen van Japan heerst een dergelijk klimaat, namelijk in het gebied tussen Tokio en Hokkaido.

Dfb[bewerken]

Het Dfb-klimaat ligt ten noorden het Dfa-klimaat en is over het algemeen wat kouder. Code Dfb betekent dat de gemiddelde temperatuur in de warmste maand (juli of augustus) lager is dan 22 °C, terwijl de vier warmste maanden van het jaar allemaal een gemiddelde temperatuur boven de 10 °C hebben.

Dit type klimaat komt bijvoorbeeld voor in het noorden en noordoosten van de Verenigde Staten en in grote delen van Canada: het zuiden van de provincies Quebec en Manitoba, het zuidoosten van Saskatchewan en het midden van Alberta. In deze gebieden liggen onder meer de steden Barrie, Calgary, Minneapolis, Montreal, Sault-Sainte-Marie, Thunder Bay en Winnipeg. De volgende delen van Europa kennen eveneens een Dfb-klimaat: het zuiden van Scandinavië, het oosten van Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Hongarije, Polen, Oekraïne, Wit-Rusland, Rusland, hooggelegen delen van de Dinarische Alpen en de Alpen in Italië. Op het zuidelijk halfrond komt dit type klimaat voor in de berggebieden van Nieuw-Zeeland, Chili en Argentinië.