Voedingswaardedeclaratie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Voedingswaarde)
Ga naar: navigatie, zoeken
Voedingswaarde per 100 g
Energiewaarde ... kJ ... kcal
Vetten .. g
waarvan verzadigde vetten .. g
waarvan onverzadigde vetten .. g
waarvan meervoudig onverzadigde vetten .. g
Koolhydraten .. g
waarvan suikers .. g
Eiwitten .. g
Voedingsvezels .. g
Zout .. mg

De voedingswaardedeclaratie is een opsomming van de hoeveelheid energie (uitgedrukt in kilocalorieën en/of kilojoules), eiwitten, koolhydraten en vetten per 100 gram of 100 ml en soms per portie. Soms wordt daarbij ook de hoeveelheid suikers, verzadigde vetten, voedingsvezels en natrium genoemd. Het natriumgehalte moet met 2,5 vermenigvuldigd worden om te bepalen met welk keukenzoutgehalte dit correspondeert; dit moet volgens de EU wetgeving steeds vermeld worden op de verpakking in plaats van het natrium gehalte.

Wanneer de verpakking iets vermeldt over de voedingsstoffen in een product, bijvoorbeeld 'rijk aan vitamine E' of 'arm aan verzadigd vet', is het verplicht de voedingswaarde te vermelden. Het is ook verplicht bij dieetproducten en wanneer vitamines of mineralen aan een levensmiddel worden toegevoegd. Bij vermelding van de vitamines en mineralen is ook de vermelding van het percentage van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) verplicht.

Soms worden suiker, druivensuiker, vruchtensuiker en nog andere suikers apart vermeld, zodat het totale suikergehalte niet zo hoog lijkt.

Bij vetten is het niet zonder meer duidelijk om welke soort vet het gaat. Er zijn veel verschillende soorten vet. Ze zijn op diverse manieren in te delen: dierlijk of plantaardig, hard of zacht, verzadigd of onverzadigd, cis of trans.

Externe link[bewerken]