Voer (rivier in Limburg)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De bron van de Voer bij de Commanderij van Sint-Pieters-Voeren

De Voer is een zijrivier van de Maas die in het Voerdal door het oosten van België en door het uiterste zuiden van Nederlands Limburg (bij Mesch en Eijsden) stroomt. Zowel de Voerstreek, de gemeente Voeren alsmede de daarin gelegen plaatsen 's-Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren en Sint-Pieters-Voeren hebben hun naam aan deze beek te danken. Bij de Commanderij van Sint-Pieters-Voeren ligt de bron van het riviertje. De waterkwaliteit van de Voer is matig te noemen door het veelal ongezuiverd lozen van huishoudelijk afvalwater in de Voer en zijn zijbeken. Sinds de inwerkingtreding van een rioolwaterzuiveringsinstallatie in 's-Gravenvoeren is hier verbetering in gekomen.

Loop[bewerken | brontekst bewerken]

De monding in de Maas

De Voer kent een drietal zijrivieren: de rechterzijrivier is de Veurs, die komt uit het gelijknamige gehucht van Sint-Martens-Voeren. De tweede rechterzijrivier is de Noor of Noorbeek, die komt uit het gelijknamige Nederlandse dorp Noorbeek. De namen Noor(d) en Noor(d)beek zijn neologismen (19e, 20e eeuw). De oude naam is "Langwater". De linkerzijrivier ten slotte is de Beek, die komt uit het dorp Weerst in de provincie Luik.

De Voer komt door en langs verschillende plaatsen. Van de bron in Sint-Pieters-Voeren tot aan de monding in de Maas zijn dit stroomafwaarts gezien Knap, Sint-Martens-Voeren, Schophem, Ketten, 's-Gravenvoeren, Mesch, Withuis, Hoog-Caestert en Laag-Caestert.

De zuidelijke grens van het stroomgebied wordt grotendeels gevormd door de heuvelrug waarover de N608 loopt.

Watermolens[bewerken | brontekst bewerken]

Op de Voer draaiden meerdere kopermolens, waarbij ook messingwerk aansloot (Sint-Martens-Voeren, Eijsden 1600 - 1800) en papiermolens (Sint-Martens-Voeren, Schoppem 1573 - 1820).

Zowel in België als Nederland zijn er verschillende watermolens geweest die gebruikmaken van het water van de Voer, waarvan er thans nog een aantal resteren. Vanaf de bron bij Commanderij van Sint-Pieters-Voeren lagen stroomafwaarts tot aan de monding van de Maas onder andere de volgende watermolens op de Voer:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Er bestaat ook een Voer als zijrivier van de Dijle.


Zie de categorie Voer, Meuse van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.