Voetbal Inside

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Voetbal Inside
Voetbal Inside.jpg
Voormalige titel Voetbal Insite
RTL Voetbal Insite
Voetbal International
Genre Voetbal- en praatprogramma
Speelduur 90 minuten
Bedenker RTL
Presentatie Wilfred Genee
Eindredactie Jan Hillenius (2008-heden)
Vaste gasten Johan Derksen
René van der Gijp
Muziek Danny Vera met band
Land van oorsprong Nederland
Taal Nederlands
Locatie Studio 2 Media Park Hilversum
Productie
Productiebedrijf RTL
Uitzendingen
Start 5 oktober 2001
Zender RTL 5 (2001-2005),
RTL 7 (2005-heden)
Prijzen
Gouden Televizier-Ring 2011
(als Voetbal International)
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Voetbal Inside (voorheen Voetbal Insite, RTL Voetbal Insite en Voetbal International, kortweg VI) is een praatprogramma op RTL 7, waarin drie analytici en presentator Wilfred Genee in een café-achtige setting discussiëren over de laatste ontwikkelingen op de voetbalvelden. Er worden wedstrijden, strategieën en prestaties van hoofdrolspelers geanalyseerd. Johan Derksen is al sinds de start de vaste analyticus en René van der Gijp sinds 2008. Daarnaast schuiven onder anderen Hans Kraay jr., Jan Boskamp, Gertjan Verbeek en Valentijn Driessen afwisselend aan. Bij het programma hoort ook een voetbaltijdschrift en een boekenuitgeverij.

Geschiedenis[bewerken]

Voetbal Insite (2001-2007)[bewerken]

Het programma begon op 5 oktober 2001 als Voetbal Insite en komt voort uit het televisieprogramma Sport aan tafel, een discussieprogramma over sport in het algemeen gepresenteerd door Ruud ter Weijden. Vaste discussiegast was toen ook al Johan Derksen. Hierdoor werd er in het programma veel over voetbal gesproken. Dit resulteerde in de start van Voetbal Insite. De presentatie lag korte tijd in handen van Ter Weijden, maar al snel werd hij vervangen door Wilfred Genee. Aanvankelijk werd het programma op vrijdagavond uitgezonden, maar vanaf 2002 op maandagavond.

In 2005 vertrok Genee naar de nieuwe televisiezender Talpa. Barbara Barend werd door Johan Derksen en programmaleider Jaap Hofman gevraagd om het presentatiestokje over te nemen. Ze tekende een contract voor drie jaar. Barend en Derksen waren de vaste gezichten van het programma. In wisselende samenstelling waren onder anderen Willem van Hanegem, René van der Gijp, Wim Kieft en voetbalscout Piet de Visser te gast. Ook was er elke week een gastdeskundige. Dit waren veelal actieve spelers, oud-spelers, trainers en voetbaljournalisten. De komst van Barbara Barend was niet geheel zonder discussie. Sommige kijkers verweten haar een gebrek aan voetbalkennis en een voorliefde voor de Amsterdamse voetbalclub Ajax. Ook Derksen ergerde zich gaandeweg steeds meer aan Barend.

RTL Voetbal Insite (2007-2008)[bewerken]

Op 18 augustus 2007 viel het doek voor Talpa, dat inmiddels Tien heette. Tien werd in zijn geheel overgenomen door RTL Nederland. De programma's werden verdeeld over de stations van RTL in Nederland. De overname betekende ook dat Wilfred Genee terugkeerde bij RTL. Het was echter niet meteen duidelijk wat zijn rol bij RTL zou gaan worden, omdat hij in 2005 niet geheel zonder discussie met RTL-baas Fons van Westerloo bij RTL was weggegaan. Het nieuwe RTL Voetbal, dat de samenvattingen van Eredivisiewedstrijden uitzond, mocht Genee niet presenteren. De voorloper, getiteld De Wedstrijden, presenteerde hij wel bij Tien. Genee keerde weer terug bij Voetbal Insite. Barbara Barend bleef achter de schermen betrokken bij het programma.

De komst van het voetbal bij RTL zorgde voor een aangepaste opzet van Voetbal Insite. Ten eerste werd het programma voortaan op zondagavond uitgezonden. De naam wijzigde in RTL Voetbal Insite. Ook kreeg het programma een nieuw decor. Naast presentator Genee werden Johan Derksen en Willem van Hanegem vaste discussiegasten. Daarnaast was er elke week een gast. De gast werd niet alleen naar zijn of haar mening gevraagd, maar ook geïnterviewd door Genee. Tijdens het programma konden kijkers per e-mail vragen stellen. Enkele vragen werden dan door Genee tijdens het programma uitgekozen en voorgelegd aan de mensen aan tafel.

Op 18 mei 2008 werd de laatste aflevering van het seizoen gemaakt. Al snel kwamen er geruchten op gang dat het programma zou stoppen, mede omdat RTL de rechten voor het uitzenden van samenvattingen van Eredivisiewedstrijden was kwijtgeraakt aan de NOS. In dezelfde periode verzorgden Wilfred Genee en Johan Derksen korte uitzendingen via de website van Voetbal International. Op 28 augustus 2008 werd officieel bevestigd dat Voetbal Insite niet verder zou gaan.

Voetbal International (2008-2015)[bewerken]

Danny Vera bij Voetbal Inside

Op 29 september 2008 keerde het programma toch terug in afgeslankte vorm. De naam wijzigde in Voetbal International, omdat het voetbalblad Voetbal International de hoofdsponsor van het programma werd. Er was geen publiek meer in de studio aanwezig en de opnames werden gedraaid in de studio van RTL Boulevard. Presentator Wilfred Genee bleef wel, samen met de vaste analisten Johan Derksen en René van der Gijp. Willem van Hanegem mocht niet meer aanschuiven, omdat hij een exclusief contract had getekend bij Sport1. Tijdens het voetbalseizoen was er iedere maandag een uitzending om 20.30 uur op RTL 7. Vanaf augustus 2009 kreeg het programma een eigen studio. Het decor leek weer op dat van Voetbal Insite en er was ook weer publiek in de studio aanwezig. Verder ging het programma ook op vrijdagavond uitzenden. De vrijdaguitzending kreeg muzikale ondersteuning van de huisband Danny Vera & ordinary men. Vanaf 9 augustus 2010 ging de band ook in de maandaguitzendingen de muzikale vormgeving verzorgen. In 2010 en 2011 zijn er extra uitzendingen gemaakt vanwege het Europese voetbal.

Vaste gast Hans Kraay jr. mocht vanaf 2010 niet meer aanschuiven onder druk van zijn werkgever SBS 6. In 2011 werd bekend dat hij weer terug mocht keren bij het programma.

Op 3 september 2011 werd bekend dat René van der Gijp tijdelijk ging stoppen met Voetbal International vanwege een burn-out. Tijdens die periode was Koert Westerman zijn vervanger. Toen bleek dat het herstel van Van der Gijp langer zou gaan duren, werd VI-verslaggever Iwan van Duren de tijdelijke vervanger.[1] Westerman viel daarna nog eenmaal in. Op 24 oktober 2011 kreeg Van Der Gijp de Televizierring uitgereikt en hervatte hij zijn werkzaamheden voor het weekblad Voetbal International. Op 16 januari 2012 keerde Van der Gijp weer terug bij het televisieprogramma.

Vanaf het seizoen 2013/2014 mocht het programma geen beelden meer laten zien van Eredivisie-wedstrijden van Fox. Vanaf het volgende seizoen werd er een regeling getroffen met zowel Fox als Sport 1. In ruil voor wat reclame in de uitzending mochten de beelden wel weer vertoond worden.

Voetbal Inside (2015-)[bewerken]

In januari 2015 werd bekend dat de samenwerking tussen het voetbalblad en het programma vanaf seizoen 2015-2016 zou worden verbroken.[2] Het was de bedoeling dat de naam Voetbal Insite weer zou terugkeren. De programmadirecteur legde echter de verkeerde naam vast.[3] Hierdoor ging het programma vanaf 10 augustus 2015 verder onder de naam Voetbal Inside. De vormgeving werd vernieuwd en het programma kreeg een eigen website en een app met daarop het laatste voetbalnieuws en fragmenten van de uitzendingen. Wilfred Genee, Johan Derksen, René van der Gijp bleven de hoofdpersonen van het programma met daarnaast een wisselende gast.

In 2016 werd op zaterdagavond enige tijd een compilatie uitgezonden van de maandag- en vrijdaguitzending.[4]

Sinds november 2015 is er iedere maand een 'derde helft', waarbij de uitzending 10 tot 20 minuten doorgaat op internet. Verder wordt sinds december 2015 iedere twee maanden een tijdschrift uitgegeven onder de naam Voetbal Inside.

Op 4 maart 2016 werd er een ingetogen en ingekorte aflevering uitgezonden vanwege het overlijden van de levenspartner van René van der Gijp. Van der Gijp werd vervangen door Aad de Mos. Op 24 maart 2016 werd er een extra aflevering uitgezonden in verband met het overlijden van Johan Cruijff. Op 13 mei 2016 werd de laatste uitzending van het seizoen uitgezonden en deze extra lange benefietuitzending stond in het teken van Support Casper. Deze uitzending had als doel om geld in te zamelen om innovatief onderzoek te doen naar de behandeling van alvleesklierkanker.

Presentatie[bewerken]

Verslaggeving[bewerken]

Analytici[bewerken]

Vast[bewerken]

Wisselend[bewerken]

Lijst incompleet

Huidig

Voormalig

Gastvrouw[bewerken]

Achter de bar staat sinds najaar 2010 gastvrouw Escha Tanihatu. Zij is de vrouw van Danny Vera.

EK/WK uitzendingen[bewerken]

Kurhaus

Tijdens het WK Voetbal 2006 was het programma dagelijks te zien rond de klok van 20.00 uur.

Tijdens het WK 2010, EK 2012 en het WK 2014 werd het programma omgedoopt tot VI Oranje. Deze uitzendingen kwamen live vanuit het Kurhaus Hotel in Scheveningen.

Tijdens het Europees kampioenschap voetbal 2016 werd Voetbal Inside Euro 2016 uitgezonden op maandag en vrijdag met Jan Boskamp als vaste gast. Het programma werd niet omgedoopt tot VI Oranje, omdat het Nederlands Elftal zich niet wist te plaatsen voor het EK van 2016. Ook kwamen deze uitzendingen vanuit de reguliere studio.

Sponsoren[bewerken]

Het programma wordt gesponsord door een aantal merken. Deze sponsoren bedenken ook programmaonderdelen. Zo wordt het programma afgesloten met de voetbaltoto van de Lotto. Van 2008 t/m 2012 was de biersponsor Jupiler. Sinds 2012 is dit Amstel.

Sponsor Gillette reikte van 2010 t/m 2015 aan het eind van het seizoen een bokaal uit aan de Speler van het Jaar. De bokaal ging naar de speler die aan het einde van het seizoen op nummer 1 stond in het Gillette Pro Klassement. Sinds het seizoen 2015/16 wordt er wekelijks een gouden veter uitgereikt aan de Speler van de Week, door vaste interviewer Simon Zijlemans.

Prijzen en nominaties[bewerken]

In 2011 won Voetbal International de Gouden Televizier-Ring. VI versloeg Wie is de Mol? en The voice of Holland.[5]

Jaar Prijs Persoon Prijs/nominatie
2010 Televizier Talent Award René van der Gijp genomineerd
2011 Zilveren Televizier-Ster Johan Derksen genomineerd
Gouden Televizier-Ring winnaar

Boeken[bewerken]

  • Gijp - biografie van René van der Gijp. (Uitgever: Voetbal International)
  • Kieft - biografie van Wim Kieft. (Uitgever: Voetbal International)
  • Geen gezeik - biografie van Jan Boskamp. (Uitgever: Voetbal International)
  • Topshow - kijkje achter de schermen bij het televisieprogramma. (Uitgever: Voetbal International)
  • De wereld volgens Gijp - tweede biografie van René van der Gijp.
  • Mijn zoon, Ajacied - biografie van Hajo de Boer.
  • Boskamp - biografie van Jan Boskamp.
  • De Waarheid - biografie van Luc Nilis.
  • Terug naar Hilversum - biografie van Kees Jansma.
  • Matchwinner - boek vol voetbalweetjes.

Externe link[bewerken]

Voorganger:
De TV Kantine (RTL)
Winnaar Gouden Televizier-Ring
2011
Opvolger:
The voice of Holland (RTL)