Voetboeien

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fetters - leg irons - photomodel Ina.jpg
Man met voetboeien om
Cup lock shackle01 1999-august.jpg
Oude voetboeien zonder ingebouwd slot.
Standard legirons taiwan01.jpg
Standaardtype voetboeien, gemaakt in Taiwan
Legirons China01.jpg
Zware voetboeien uit China

Voetboeien zijn (meestal) metalen voorwerpen die worden gebruikt voor het samenbinden (boeien) van voeten of enkels. Dit met het doel de bewegingsmogelijkheid van de persoon die ze omheeft te beperken.

In tegenstelling tot handboeien belemmeren voetboeien een persoon niet geheel in zijn of haar bewegingen. Iemand met voetboeien om kan bijvoorbeeld nog wel lopen, maar niet meer rennen of schoppen. Voetboeien worden met name gebruikt om gevangenen in bedwang te houden, maar ook bij bijvoorbeeld bondage.

Geschiedenis[bewerken]

Voetboeien voor slaven

De oudste voetboeien die ooit zijn gevonden bij archeologische opgravingen dateren uit de prehistorie, en zijn meestal van het puzzelslottype. Ook de Romeinen gebruikten al een vorm van voetboeien. In de middeleeuwen werden vooral voetboeien van het type kopslot gebruikt. Het gebruik hiervan werd minder toen de massaproductie van boeien met ingebouwd slot op gang kwam. De simpelere voetboeien bleven echter wel in gebruik voor bijvoorbeeld het vervoer van gevangenen.

De eerste voetboeien met ingebouwd slot waren simpele schroefvormige boeien. Deze ontwikkelden zich al snel tot het "Darby" type. In Europa werden deze boeien tot het midden van de 20e eeuw gebruikt, terwijl ze in de Verenigde Staten eind 19e eeuw al waren vervangen door een nieuwer type.

Een recente[wanneer?] ontwikkeling op het gebied van voetboeien zijn de veiligheidsboeien met een cilinderslot. Deze sloten zijn moeilijker open te breken.

Controverse[bewerken]

In vergelijking met handboeien beperken voetboeien iemand minder in zijn bewegingsvrijheid. Derhalve wordt in veel landen het gebruik van voetboeien op lange termijn toegestaan. Soms worden ze echter jarenlang omgelaten.

Om niet bij te dragen aan deze praktijken hebben de landen van de Europese Unie een verbod opgesteld voor handel van voetboeien naar niet-EU landen.[1][2]